Erişilebilirlik

BM'den Yeni Rapor: 'Su ve Gıda Kaynaklarını İdareli Kullanın'


Mogadişu yakınlarındaki Badbaado kampında kurumuş bir çeşmeden damlayan suyu içmeye çalışan bir Somalili çocuk
Mogadişu yakınlarındaki Badbaado kampında kurumuş bir çeşmeden damlayan suyu içmeye çalışan bir Somalili çocuk

Birleşmiş Milletler tarafından yeni hazırlanan bir rapor, artan küresel nüfusun doğal kaynaklara sahiplenme konusunda gerginliğe yol açabileceği uyarısında bulunarak, su ve gıda kaynaklarının idareli kullanılması gerektiğini vurguluyor.

BM raporu, 1 buçuk milyar insanın su kaynaklarının kısıtlı olduğu yerlerde yaşadığına dikkati çekiyor, eğer bugün 7 milyar olan dünya nüfusunun 2050’de tahmin edildiği gibi 9 milyara tırmanması durumunda su ve gıda sıkıntısı yaşanabileceğini belirtiyor.

Rapor ayrıca küresel ısınmanın artması ve yağmur alan bölgelerin değişmesinin de gıda ve su kaynaklarında yaşanan sıkıntıyı arttırabileceğini kaydediyor. Uzmanlara göre yalnızca Afrika kıtasında, bu yüzyılın sonunda tarım ürünlerinde yüzde 15 ila 30 oranında azalma olabilir.

Uzmanlar ayrıca dünyada gıda üretiminin en yaygın olduğu Çin’in kuzey düzlükleri, Hindistan’ın Pencap bölgesi ve Amerika’nın batı eyaletlerinde su kaynaklarının “sınırlarına gelindiği ya da kullanım limitinin aşıldığına” işaret ediyor.

BM raporunun dikkat çektiği bir diğer noktaysa tarımcılıkta gelişmiş yöntemlerin kullanılması ve çevreye daha duyarlı davranılması. Rapor, gıda üretiminde kayıp ve ziyanların yaşanmaması için, doğal kaynakların, özellikle de suyun idareli kullanılması gerektiğini savunuyor.

Rapor, çiftçilerin eğitilmesi, çevreye duyarlı uygulamalara devlet teşvikleri sağlanması, yağmurların düzensizleşmesine ya da azalmasına uyum sağlayabilen ürünlere yönelme, idareli sulama tekniklerinin benimsenmesi ve kuraklığın yoğun olduğu bölgelerde su rezervleri açılması gibi fikirlere yer veriyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Uluslararası Su Enstitüsü’nün ortak hazırladığı rapor, bu hafta Stockholm’da başlayacak Dünya Su Haftası etkinlikleri öncesinmde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG