Erişilebilirlik

BM'den 3,5 Milyarlık Yardım Paketi


BM'den 3,5 Milyarlık Yardım Paketi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Birleşmiş Milletler, Türkiye'de yaşayan yaklaşık üç milyon Suriyeli sığınmacının yaşam standartlarını ve eğitim koşullarını iyileştirmek için üye ülkelerden 3,5 milyar dolar istediğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler’in açıklamasına göre, bu miktar önümüzdeki iki yıl boyunca BM’nin mültecilere ev sahipliği yapan diğer ülkelere de dağıtılması planlanan 4 milyar 600 milyon dolarlık yardım paketinin bir parçası olacak. 2011’den beri devam eden iç savaş yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli göçmenler için Türk yetkililer uzun bir süredir Birleşmiş Milletler’den yardım talep ediyordu.

Birleşmiş Miletler raporlarına göre Türkiye'de bulunan yaklaşık 2 milyon 750 bin Suriyeli sığınmacının 300 bini mülteci kamplarında, gerikalan 2 milyon 45 bin kişiyse kentlerde yaşıyor.

Birleşmiş Milletler, Suriyeli sığınmacıların birçoğunun temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını, Türkiye'de çok kötü koşullarda yaşamak zorunda kaldıklarını belirtirken, gözlemciler,çocukların çalıştırılması ve "çocuk yaşta evlendirilmesi" olaylarının yaygınlaşmasından kaygı duyduklarını belirtiyor.

Mülteci çocuklar arasında okula gidemeyen 380 bin çocuk olduğunu kaydeden Birleşmiş Milletler yetkilileri, 3,5 milyar dolarlık yardımın sığınmacılar için büyük önem taşıdığını bildiriyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilisiJean –Marie Garelli’ye göre, "Türkiye’nin mültecilerin durumunu düzeltmek için çok daha fazla maddi yardıma ihtiyacı var.” Yetkili, geçen yıla kadar Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusunda en az yardım alan ülke olduğuna dikkati çekti. Suriyeli mülteci barındıran Lübnan, Ürdün ve Mısır da mülteciler için Birleşmiş Milletler’den 4 milyar 600 milyon dolarlık yardımın bir bölümünü alacak.




STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG