Erişilebilirlik

BM İnsan Hakları Konseyi'nden Türkiye’ye Sert Eleştiri


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları uzmanları olağanüstü hal uygulamalarıyla toplu işten çıkarma ve okuldan uzaklaştırma gibi yöntemlerden dolayı Türkiye’yi, çalışma ve eğitim hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle kınadı.

Uzmanlar Türkiye’yi, aralarında binlerce öğretmenin de bulunduğu 134 bin kamu çalışanını terör örgütüne üyelikle suçlayarak bir süreç ya da tazminat olmadan işten çıkardığı için sert bir şekilde eleştirdi.

Türkiye 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından olağanüstü hal ilan etmişti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin özel raportörleri Philip Alston, David Kaye, Maina Kiai ve Koumbou Boly Barry, temel haklara olağanüstü hal koşullarında bile saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Uzmanlar, “Ancak onbinlerce kişinin kariyer ve geçimini yok eden bu toplu uygulamalar, hiçbir kriteri karşılamıyor” dedi.

Referandum konusunda şüpheler

Uzmanlar ayrıca 200 medya kuruluşunun kapatılmasının referandum sürecinde sağlıklı bir tartışma olasılığını çürüttüğünü kaydetti.

Türkiye 16 Nisan’da 18 maddelik anayasa değişikliğini oylayacak.

Uzmanlar önerilen değişikliklerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gelecekte olağanüstü hal ilan etme ve ilgili önlemleri alma yetkisi vereceğinden endişeli olduklarını belirtti.

15 Temmuz sonrası alınan kararlara dikkat çeken uzmanlar, “Bu güçler var olan ekonomik, sosyal ve kültürel hakların ihlalleri için kullanılabilir” dedi.

Türkiye’den BM’ye Tepki

Türkiye eleştiriye verdiği tepkide Birleşmiş Milletler’i pazar günü yapılacak referandum öncesinde içişlerine karışmakla suçladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi açıklamasının kaygılandırıcı

olduğunu ve zamanlamasının siyasi yaklaşımı gösterdiğini kaydetti.

Müftüoğlu, “16 Nisan’dan önce yapılan ve siyasi yorumlar içeren açıklama bu yaklaşımın kasıtlı olduğu yönündeki görüşü güçlendiriyor” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG