Erişilebilirlik

BM'den Suriye'ye Yardım Çağrısı


BM'den Suriye'ye Yardım Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesi, Suriye’deki insani felaketi önlemek için uluslararası toplumu daha fazla yardıma çağırıyor. Birleşmiş Milletler, Kuveyt’te gerçekleştirdiği Suriye’ye yardım toplantısında, 8 milyarın üzerinde dolar yardım toplamayı hedefliyor. Bu arada, Suriye’de devam eden çatışmalar yaşanan krizi daha da büyütüyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardımlar Özel Temsilcisi Abdullah el-Mattuk, Suriye’deki insani felaketin giderek büyüdüğüne dikkat çekerken, uluslararası toplumun duruma acil yanıt vermesi çağrısında bulundu: “Bu toplantıda, mevcut insani krizi çözmek için bir an önce yapılması gereken yardım yükümlülüklerini yerine getirecek kararları alamazsak, yakın bir zamanda kaçınılmaz bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz.”

Sivil toplum örgütleri, büyük bir bağış konferansı arifesinde Suriyeli mülteciler adına 480 milyon dolar bağışta bulundu. Birleşmiş Milletler ise bu rakamı Kuveyt konferansında 8 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor.

Valerie Amos, "Özellikle çocuklar kötü etkileniyor. 5 milyon 600 bin çocuk yardıma muhtaç ve 2 milyon çocuk okula gidemiyor" şeklinde konuşuyor.

Dört yıldır süren iç savaş, Suriye’de milyonlarca kişiyi evlerini terk etmeye; Lübnan, Ürdün ve Türkiye’ye sığınmaya zorladı.

Dana Sleiman, “Suriye krizinden kaynaklanan insani ihtiyaçlar genel olarak çok büyük ve gittikçe de daha korkunç hale gelecek. Bölgede 4 milyondan fazla kayıtlı mülteci ve Suriye içinde evlerinden olmuş 7 milyon 600 bin kişi bulunuyor. 600 bini aşkın mülteci çocuk okula gidemediği gibi bu çocukların ilaç ve aşı gibi tıbbi yardıma ihtiyacı var” diyor.

80 bin Suriyeli barındıran Kuzey Ürdün’deki Zatari mülteci kampı en büyük kamplardan biri. Burada Ürdün’ün birçok kentinden daha fazla insan yaşıyor. Yardım örgütleri, kamptaki okul ve sağlık ocaklarının yürütülmesine yardımcı olurken küçük işletmelerin başlatılmasına da destek oluyor. Amsterdam belediyesi, ceza yazdığı, el koyduğu ve terk edilmiş 500 bin bisikleti Zatari kampına bağışladı.

Mülteciler yeni bir hayat kurmaya çalışsa da, birçoğu çatışmaların bitmesini ve Suriye’ye dönebilmeyi umuyor.

Mültecilerden biri, “Durumun sakinleşmesini bekliyor ve ülkemize dönmek istiyoruz. Üç yıldır buradayız ve mutlu değiliz. Tanrı bize ülkemize dönmeyi nasip etsin. Ondan istediğimiz bu” diyor.

Ancak, Suriye’deki iç savaşın yakın bir zamanda sona ermesi beklenmiyor. Son haberlere göre, muhalif güçler bir süre önce Esat güçlerine saldırarak İdlib kentini ele geçirdi.

İdlib sakinleri, Esat rejiminin olası bir misilleme düzenleyebileceği korkusuyla kentten kaçıyor. Suriye’nin bir diğer önemli kenti Rakka ise uzun zamandır IŞİD’in kalesi olmuş durumda.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG