Erişilebilirlik

BM'den Suriye İçin Yeni Plan


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye’nin kimyasal silahlarının imhasını denetleyecek yeni bir ortak heyet kurulmasını istedi.

BM Genel Kurulu’na bir mektupla isteğini ileten Ban, 100 kişiden oluşacak heyetin BM ve Kimyasal Silahların İmhası Örgütü personelinden oluşturulmasını önerdi. Ban heyetin merkezinin Şam’da olmasını ve Kıbrıs’ta da eğitim kampı kurulmasını istedi.

BM Genel Kurulu’nun Ban’ın önerisini bu hafta değerlendirmeye alması bekleniyor.

BM Genel Sekreteri’nin önerdiği plana göre, Kimyasal Silahların İmhası Örgütü’ne bağlı denetçiler, Suriye’nin tesislerinin incelenmesini ve silahların imhasının denetimini teknik açıdan yürütecek. BM personeli ise Suriye hükümeti ile muhalefet grupları arasında eşgüdümü sağlayıp, güvenlik, lojistik ve iletişim gibi konulardan sorumlu olacak.

Plan, bu yeni denetçi heyetinin bir yıldan az bir süre içinde göreve başlamasını, kimyasal silahların, geçen ayki BM Güvenlik Konseyi kararı gereğince, aşamalı olarak 2014 yılı ortası itibariyle tamamen imhasını da öngörüyor.

Kimyasal Silahların İmhası Örgütü denetçileri halen Suriye’de ve Şam’ın kimyasal silah üretim ekipmanlarının imhasını denetliyor. Ekipman imha sürecinin 1 Kasım’da tamamlanması hedefleniyor.
Sürecin son aşamasında ise 1000 tonluk kimyasal silah stoğu imha edilecek.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG