Erişilebilirlik

BM’den ''Ruh Sağlığına Odaklanın'' Çağrısı 


BM Genel Sekreteri Antonio Guterres
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

Corona virüsü salgınına karşı önlemler devam ederken, Birleşmiş Milletler’den (BM) ülke yönetimlerine, ruh sağlığı hizmetlerine odaklanmaları çağrısı yapıldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, süregelen pandeminin, toplumlarda önceden var olan stresi daha da arttırdığına dikkat çekti.

14 Mayıs, Perşembe günü açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Guterres, “Yıllarca ruh sağlığı hizmetlerinin gözardı edilip bu alana eksik yatırım yapılmasının ardından, ailelere ve toplumlara şimdi de COVID-19 pandemisi ekstra stresle darbe vurdu” dedi.

Guterres'in mesajı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Corona virüsü salgınının AIDS gibi bir ‘endemi’ye dönüşebileceği, yani düşük düzeyde devamlı varolmayı sürdüreceği yönündeki uyarılarının ardından geldi.

WHO yetkilisi Mike Ryan, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, virüsün ‘hiç gitmeyebileceği’ uyarısında bulunarak aşı bulunsa bile bunun işleve sokulmasının çok çalışma gerektireceğini aktarmıştı.

BM Genel Sekreteri Guterres ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, halihazırda ruh sağlığı sorunları olan her yaştan bireyin pandemi sürecinde daha fazla risk altında olduğunu söyledi.

Guterres, Birleşmiş Milletler’in herkesin, her yerde psikolojik destek bulabileceği bir dünya yaratılması idealine bağlı olduğunu hatırlatarak ülke yönetimlerine ve sivil topluma çağrı yaptı ve “Hükümetleri, sivil toplumu, sağlık yetkililerini ve diğerlerini, bu pandeminin ruhsal sağlık boyutunu bir an önce ele almaya çağırıyorum’’ dedi.

Bazı ülkelerde sokağa çıkma kısıtlamaları kısmen kaldırılmaya başlandı. Ancak pandeminin küresel ekonomide yarattığı hasarın etkisinin devam etmesi bekleniyor. BM tahminlerine göre küresel ekonomide bu yıl en az yüzde 3 oranında daralma yaşanacak. 2020 yılı Ocak ayı raporlarındaki tahminlere göreyse dünya genelinde ortalama yüzde 2,5 oranında ekonomik büyüme bekleniyordu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG