Erişilebilirlik

BM'den Kuzey Kore'ye Uyarı


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Kuzey Kore’den uluslararası topluluğun çağrılarına uyarak roket atışını iptal etmeye çağırdı.

Ban, Cenevre’de yaptığı açıklamada Kuzey Koreli teknisyenlerin uzaya hava tahmin uydusu götüreceği bildirilen roketi fırlatmaya hazır hale getirdiklerini belirtti.

Batılı ülkeler ve Kuzey Kore’nin komşuları uzaya uydu atma kisvesi altında aslında balistik füze denemesi yapılmak istendiğini önesürüyor.

BM Genel Sekreteri, Pazartesi gününe kadar gerçekleşmesi beklenen atışın bölgede gerginliği arttıracağı uyarısında bulundu. Genel Sekreter roket atışının Kuzey Kore’nin nükleer silah programıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini de söyledi.

Öteyandan Güney Kore ve Japonya’da askeri birliklerin üst düzeyde alarma geçirildiği bildiriliyor.

Güney Kore ve Japonya hava sahalarına girmesi durumunda füzeyi düşüreceklerini açıkladı. Füze’nin ilk bölümü Filipinler yakınlarına düşüreceği için Manila hükümeti uçak seferlerinde değişiklik yaptı, balıkçılar için uyarı yayınladı.

Amerika, nükleer silah ve füze programını durdurması koşuluyla nüfusunun önemli bir bölümü besin yetersizliği çeken bu ülkeye 240 bin ton gıda yardımı yapmayı kabul etmişti.

Füze denemesi anlaşmayı geçersiz kılarken, Amerika, Kuzey Kore’nin yeni bir yeraltı nükleer denemesine hazırlandığına inanıyor.

Güney Kore Savunma Bakanı Kim Kwanjin Amerikalı meslekdaşı Leon Panetta ile bir telefon konuşması yaptı. İki bakan roket atışını izleme çabalarında işbirliği yapmayı kararlaştırdı.

Japon ve Güney Kore dışişleri bakanlarıyla görüşen Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, roket atışından kaygı duyduğunu belirtirken tüm tarafları sakin ve makul olmaya, sorunları diplomatik yoldan çözmeye çağırdı.

XS
SM
MD
LG