Erişilebilirlik

BM'den 'Dünyayı Değiştirecek' Projelere Destek


Çevreci giysiler projesinde geri dönüştürülmüş plastiklerden el edilen polyesterden üretilen elbiseler yaratıldı
Çevreci giysiler projesinde geri dönüştürülmüş plastiklerden el edilen polyesterden üretilen elbiseler yaratıldı

Birleşmiş Milletler, ‘Dünya Yaratıcılık ve Yenilik Günü’, nedeniyle birçok sektörden gelen , insanlar için daha iyi bir yaşam yaratacak ve yeni fikirlerden yola çıkan projelerden seçtiklerini açıkladı.

BM’nin, “dünyayı değiştirecek” şeklinde simlendirdiği projeler arasında düşük maliyetli çevre dostu evler, geri dönüştürülmüş plastiklerden yapılmış yelkenli tekne, aşı dağıtan dronlar ve dönüştürülmüş plastikten elde edilen polyesterden üretilmiş giysiler yer aldı.

Çevre dostu ve ucuz mini evler

Artan dünya nüfusuna özellikle kalabalık kentler için konut sorunun çözecek ekolojik evler projesi tasarımı geçen Eylül ayında BM Çevre Dairesi ve Yale Üniversitesi'ndeki ‘Mimaride Ekosistemler Merkezi’ tarafından işbirliğiyle hazırlandı.

Yaklaşık 20 metrekare olan bu çevreci evlerde içinde çek yat bulunan bir oda, bir mutfak ve bir banyo var. Projeyi hazırlayan kuruluşlara göre ekolojik evler konut sektöründe bir devrim yaratacak. Düşük maliyetler inşa edilecek bu evler tamamen çevre dostu olarak iklim değişikliği mücadele çerçevesinde hazırlandı. Ekolojik evlerde insanların doğal kaynakları aşırı olarak tüketmesi engelleniyor.

Geri dönüştürülmüş plastikten 9 metrelik yelkenli tekne

Klasik yelkenli tekne tamamen geri dönüştürülmüş plastik ve parmak arası terliklerden üretildi. Gönüllüler tarafından üretilen yelkenli tekne için yaklaşık 10 tonu geri dönüştürülmüş plastik malzeme kullanıldı.

2016’da başlayan projeyle birlikte yapımı tamamlanan yelkenli tekne, ilk seferini Kenya’daki Lamu adasından Tanzanya’nın ünlü adası Zanzibar’a geçtiğimiz yıl gerçekleştirdi.

Yelkenli tekne projesi, Kenya’da tur operatörlüğü yapan Ben Morison ve sanatçı Ali Skanda tarafından sunuldu. Yelkenli teknenin dekoru içinde çeşitli renklerden oluşan 30 bin geri dönüştürülmüş parmak arası terlik var.

Geri dönüşümden elde edilen polyesterle üretilen elbiseler

BM modada devrim yaratacak bir projeyi de geleceğe yön verecek yeniliklerden biri olarak değerlendiriyor. Bir kot pantolonu imal etmek için bir insanın on yılda tükettiği yaklaşık 7 bin 500 litre suyun harcandığı belirten BM, modada devrim yaratacak çevre dostu kıyafetler için kolları sıvadı. Çevreci giysiler projesinde geri dönüştürülmüş plastiklerden el edilen polyesterden üretilen elbiseler yaratıldı. Proje, geri dönüşüm kampanyaları olan küresel perakende zincirlerine sahip şirketler H&M, Guess ve Patagonia şirketleriyle birlikte yapıldı. Gerçeğe dönüşen projeyle birlikte moda üreticileri, tüketicileri ve endüstrinin değişmesi planlanıyor.

Dronlarla sağlık hizmetinde

BM Çocuk Vakfı UNICEF, çocuk sağlında devrim yaratacak bir projeyi gerçekleştirdi. Bir çok alanda kullanılan dronlar, UNICEF ile birlikte çocuk sağlığı için de hizmet vermeye başladı.

Güney Pasifik’te, sadece tekne ve gemilerle normal hava şartlarında ulaşılabilen bir adaya teknelerin hava şartları nedeniyle gidemediği bir gün dron kullanılarak bir aylık bir bebek için aşı ulaştırıldı.

Dron yaklaşık 40 kilometre giderek acil aşı ihtiyacı olan bebeğe ulaştı. Ayrıca adada bir hemşirenin nezaret ettiği 13 çocuk ve beş hamile kadın için gerekli sağlık malzemesinin ulaşılmasında da dronlar kullanıldı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG