Erişilebilirlik

Türkiye'ye Kaçan Suriyelilerin Sayısı Artıyor


Türkiye'ye Kaçan Suriyelilerin Sayısı Artıyor
Türkiye'ye Kaçan Suriyelilerin Sayısı Artıyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’ye kaçan Suriyelilerin sayısının 2,400’e çıktığını açıkladı.

Davutoğlu bu açıklamayı yaparken Türkiye kaçanları barındırmak için sınırda mülteci kampları kurmaya başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''kapıların kapanmayacağı''nı açıklamasının ardından Suriye'den mülteci akınının artması bekleniyor.

Mülteci akınına Şam hükümetinin Cisr El Şuğur kentinde 120 polisin rejim karşıtları tarafından öldürülmesiyle ilgili açıklamaları yolaçtı. Kent sakinleri bunun doğru olmadığını, güvenlik kuvvetlerinin kendi aralarında silahlı çatışmaya girdiğini savunuyor. Ancak Suriye hükümetinin sorumluların cezalandırılacağı yönündeki açıklaması kentte paniğe yol açtı.

Öteyandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Avrupalı üyeleri Suriye’yi kınayan bir karar tasarısı hazırladı. İngiltere, Fransa, Almanya ve Portekiz, karar tasarısını dün konseyin New York’taki gizli oturumunda sundu. Taslak metne Amerika da destek veriyor.

Ancak Rusya karar tasarısına karşı çıktı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Suriye’deki olayların dünya barışı ya da güvenliği için bir tehdit oluşturmadığını açıkladı.

Güvenlik Konseyi üyeleri, şu ana kadar Suriye’yi kınamayı amaçlayan bir karar üzerinde anlaşmayı başaramadı. Yeni taslak metin, şiddet olaylarına derhal son verilmesi ve Şam hükümetinin insani yardım gruplarına erişim sağlaması çağrısında bulunuyor.

BM İnsan Hakları Dairesi Başkanı, Şam hükümetini, halkı vahşetle yola sokmaya çalışmakla suçladı.

Navi Pillay, herhangi bir hükümetin kendi halkına karşı tank, topçu birlikleri ve resmi katiller kullanmasını korkunç bir olay olarak niteledi ve Devlet Başkanı Beşar Esat’tan Suriyelilere karşı açtığı savaşa son vermesini istedi.

Fotoğraf Galerisi

XS
SM
MD
LG