Erişilebilirlik

BM’ye Kuzey Kore Çağrısı


ABD, Güney Kore ve Japonya liderleri, kıtalararası balistik füze denemeleri nedeniyle, Kuzey Kore’ye yaptırım uygulamalarını hızlandırması için Birleşmiş Milletler’e çağrı yaptı.

Hamburg’daki G20 zirvesinde biraraya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin görüşmesinin ayrıntıları paylaşıldı. Buna göre, üç lider, Kuzey Kore’yi hedef alan BM Güvenlik Konseyi kararlarının ivedilikle uygulanması için uluslararası topluma da çağrı yaptı.

Liderler, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması amacına bağlılıklarını tekrarladı; sınır komşusu ülkelerden Kuzey Kore’yi balistik füze programını durdurmaya ikna etmesini istedi.

G20 zirvesindeki görüşme, Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’nin uyarılarından iki gün sonra yapıldı. Haley, Kuzey Kore’nin füze denemelerinin diplomatik çözüm kapısını kapattığını ve ABD’nin yeni BM yaptırımları teklif edebileceğini söylemişti.

ABD’nin yeni yaptırım önerileri, Kuzey Kore ordusuna ve silah programlarına petrol ve diğer enerji kaynaklarının kesilmesi, hava ve deniz trafiğinin daha sıkı denetlenmesi gibi başlıklar içeriyor.

Nikki Haley ayrıca ABD’nin, BM kararlarını ihlal ederek Kuzey Kore ile ticaret yapan ülkelerle ticareti kesebileceğini de belirtti.

Kuzey Kore ABD’nin bağımsızlık günü 4 Temmuz’da, nükleer savaş başlığı taşıyabilen ilk kıtalararası füze denemesini yapmıştı.

Amerikalı askeri yetkililer, füzenin 5500 kilometre menzilli olduğunu ve ABD’nin kuzeybatısını tehdit edebileceğini tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG