Erişilebilirlik

BM'ye Göre PYD Barış Görüşmelerine Katılabilir


BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura

Birleşmiş Milletler, Demokratik Birlik Partisi PYD’ nin Suriye barış görüşmelerinin ileriki aşamalarına katılabileceğinin sinyalini verdi.

Suriye'deki iç savaşa barışçı çözüm için düzenlenen Birleşmiş Milletler toplantısına PYD’nin davet edilmemesi soru işaretlerine neden olmuştu. Basın toplantısında konuşan BM Sözcüsü Stephane Dujarric, “PYD Suriye’de IŞİD’ e karşı başarılı savaş veriyor, Kürtler Suriye’nin unsurlarından biri ve Suriye’de bazı önemli bölgeleri kontrol altında tutuyorlar. PYD neden barış görüşmelerinde yok?” sorusuna, “Suriye Özel temsilcisi De Mistura’nın da belirttiği gibi barış görüşmeleri altı ay sürecek. Görüşmelere değişik zamanlarda değişik oyuncular da dahil olabilir. Suriye barış görüşmeleri geniş bir yelpaze içerisinde yapılacak ve farklı gruplar da yer alacak“ yanıtını verdi. Sözcü PYD’nin Suriye barış görüşmelerine daha sonra katılabileceğinin sinyalini verdi.

‘Suriye hükümetiyle görüştü’

Sözcü, De Mistura’nın Cuma günü, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el Caferi’nin başkanlık ettiği Suriye hükümeti heyetiyle görüştüğünü söyledi. Mistura, barış görüşmeleri çerçevesinde diğer katılımcılar ve sivil toplum temsilcileriyle de bir araya gelecek; Suriye hükümeti ve muhaliflerle ayrı ayrı görüşmeler yapacak.

‘Cenevre’de dengeler dakikada değişiyor’

Sürecin inişler çıkışlı olabileceğine de dikkat çeken Stephane Dujarric, “Bazı dengeler dakika dakika değişebiliyor. Bazı delegasyonlar Cenevre’de olabilir ama görüşmelere katılmayabilir, belki de başka konular için orada olabilirler. Daha önce de belirttiğimiz gibi biz kimlerin orada ne için olduğunu veya kimlerin hangi otele yerleştiğini bilemeyiz” dedi.

'Gerekirse Ban Ki Moon da katılır'

Sözcü, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Cenevre’ye gitme planlanın olmadığını, De Mistura’ ya güvenin tam olduğunu da söyledi. “Genel sekreterin orada olması veya gerektiğinde bazı telefon konuşmaları yapması gerekirse bu da elimizde olan ve gerektiğinde kullanabileceğimiz başka bir yol” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG