Erişilebilirlik

“BM Yardım Mekanizmasının” Süresi Uzatılacak mı?


ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Thomas-Greenfield geçen ay Cilvegözü sınır kapısına gitmişti
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Thomas-Greenfield geçen ay Cilvegözü sınır kapısına gitmişti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Türkiye'nin Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye insani yardım yapmasını sağlayan anlaşmanın süresi bu hafta doluyor.

Yardım mekanizmasının uzatılmasının süresiyle ilgili Rusya’nın itirazı nedeniyle BMGK’da anlaşmazlık yaşanıyor.

8 yıldır devam eden yardım operasyonu için BM'nin verdiği yetki 10 Temmuz Pazar günü sona eriyor. BMGK’da dün akşam Rusya ile ABD ve İngiltere'yi karşı karşıya getiren görüşmelerin ardından, 15 üyeli konsey bugün tekrar biraraya gelme kararı aldı.

Rusya yardım mekanizmasının 6 aylığına uzatılmasını talep ederken, ABD bu sürenin daha önceki gibi 1 yıllık olmasını istiyor.

Rusya'nın BM Büyükelçi Yardımcısı Dimitri Polyanskiy, Rusya'nın yardım operasyonunu sadece 6 aylığına yenilemek istediğini ve konseyin daha sonra altı ay daha uzatmak için yeni bir karar kabul etmesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Altı ay Ocak ayında, kışın ortasında, mümkün olan en kötü zamanda bitiyor" dedi.

"6 ay yeterli değil"

Geçen ay yardım operasyonunu incelemek üzere Cilvegözü sınır kapısını ziyaret eden Thomas-Greenfield, "Altı aylık bir karar, Suriyeli mültecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının planlamaya ve destek sağlamaya devam etmek için ihtiyaç duydukları kesinliği ve güveni sağlamıyor" diye konuştu.

İrlanda ve Norveç tarafından hazırlanan ve dün akşam geç saatlerde dağıtılan uzlaşma metni, yardım operasyonunun bir yıllığına yenilenmesini içeriyor.

İrlanda'nın BM Büyükelçisi Geraldine Byrne Nason gazetecilere yaptığı açıklamada bugün bir anlaşmaya varmayı umduklarını dile getirdi.

Her yıl tartışmalara neden oluyor

Sınır ötesi yardım operasyonuna ilişkin oylama her yıl BMKG’da tartışmalara neden oluyor.

Güvenlik Konseyi 2014 yılında Irak, Ürdün ve Türkiye'deki iki noktadan Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere insani yardım ulaştırılmasına izin vermişti. Ancak veto yetkisine sahip Rusya ve Çin bu yetkiyi sadece bir Türk sınır noktasına indirmişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçen ay Konsey'e Türkiye'den Suriye'nin kuzeybatısına yardım sevkiyatına verdiği onayı uzatması çağrısında bulunarak, "Suriye halkından vazgeçemeyiz" demişti.

Cilvegözü sınır kapısından yapılan BM yardımları, Suriye’de yaklaşık 4 milyon kişiye ulaştırılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG