Erişilebilirlik

‘ABD’nin Planı Ortadoğu'da Çatışmayı Körükleyebilir’


Palestinians take part in a protest
Palestinians take part in a protest

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı Ortadoğu barış planına Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’ndan (UNRWA) tepki geldi. Kurumun direktörü Christian Saunders Trump yönetiminin sunduğu planın bölgede şiddetin artmasına neden olacağını savundu.

Cuma günü Cenevre’de bir toplantıda konuşan UNRWA direktörü Saunders, Başkan Trump’ın ‘asrın anlaşması’ olarak nitelendirdiği Ortadoğu planıyla ilgili soruları yanıtladı.

Saunders, "ABD’nin planının çatışmaların ve şiddetin artmasıyla sonuçlanacağı yönünde kesinlikle ciddi endişelerimiz var" dedi.

Gazze Şeridi ve Btı Şeria dahil olmak üzere Ortadoğu genelinde 5.6 milyon Filistinli mülteciye hizmet verilmesinden sorumlu UNRWA’nın direktörü Saunders, ABD’nin önerdiği ve İsrail’in desteklediği barış planında Filistinli mültecilere dönüş hakkı tanınmamasının, uluslararası hukuka ve çeşitli BM Genel Kurulu kararlarına ters düştüğünün altını çizdi.

"Filistinli mülteciler haklarının ve güvenliklerinin tehdit altında olduğu bu gibi durumlarda güvence için bize danışıyor" diyen Saunders, temsil ettiği UNRWA’nın olası sonuçlardan etkilenecek olan Filistinli mültecilere yardım etme sorumluluğu olduğunu hatırlattı.

Başkan Trump’ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile birlikte Beyaz Saray’da açıkladığı barış planı, Kudüs’ü İsrail’in 'bölünmez başkenti' olarak tanıyor, gelecekte kurulacak Filistin devletinin başkentininse Kudüs’ün doğusundaki bazı bölgeleri kapsayacak 'El Kudüs'ün olmasını öngörüyor.

Filistin tarafı ise hazırlanmasında söz sahibi olmadıkları gerekçesiyle Trump yönetiminin barış planını reddediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG