Erişilebilirlik

BM: ‘Ülkelerine Geri Dönen IŞİD Militanları Büyük Tehdit Oluşturuyor’


Birleşmiş Milletler Siyasi İlişkilerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, çatışma bölgelerinden ülkelerine dönen IŞİD militanlarının giderek daha büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.

Feltman, Güvenlik Konseyi’nde yaptığı bilgilendirme konuşmasında terör örgütünün, nüfus merkezlerindeki kontrolünü kaybettiğini ayrıca mali gücünde de azalma meydana geldiğini söyledi.

Feltman, bir çok cephede kaybeden IŞİD’in ayrıca yeni taraftar bulmak amacıyla yeni stratejiler geliştirdiğini söyledi.

IŞİD’in bu kayıplar sonrasında çatışma bölgelerinin dışında teşvik edici ve ilham verici saldırıları organize etmek için daha fazla internete yönelme kararı aldığını belirtti.

Feltman, IŞİD’in sosyal medyayı propaganda amacıyla kullandığını belirterek bu tehditlerin giderek büyüdüğünü kaydetti.

Feltman, konuşmasında "Son 16 ayda IŞİD’in internette bu tür mesajlarının hacmi azalmış olsa da, tehdit Suriye ve Irak dışında devam ediyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Feltman, Avrupa'da, IŞİD’in destekçilerini ikamet ettikleri ülkelere saldırmaya teşvik etmek için interneti kullandığını belirterek, " IŞİD’in internet üzerinden ilham verici saldırıları teşvik etmesiyle Belçika, Fransa, Almanya, Rusya Federasyonu, İsveç, Türkiye ve İngiltere’de saldırılara yol açtı" dedi.

Feltman, bu aşırılık yanlılarının bazılarının yalnız oyuncular olarak olmasına karşın, yapılan soruşturmalarda faillerin genellikle IŞİD temsilcileriyle doğrudan temasa geçip destek aldıklarını söyledi.

Jeffrey Feltman ayrıca, yabancı terörist savaşçıların akışında bir düşüş olduğunu ve toplam terörist sayısının azaldığını kaydetti. IŞİD savaşçılarının son 16 ayda çatışma bölgelerinden kendi ülkelerine geri döndüklerini belirterek bunun da giderek uluslararası güvenlik için önemli ve giderek büyük bir tehdit oluşturmaya başladığını belirtti.

Feltman, terörist savaşçıların akışını önleyip kontrol edebilmek için terör finansmanına karşı bölgesel ve ulusal mücadelelerin güçlendirilmesi gerektiğini savundu. Feltman, Güvenlk Konseyi’ne ayrıca terörist savaşçıların akışının durdurulması için yapılan çalışmalarla ilgili bilgi de verdi.

‘Genel Sekreter derin endişeyle izliyor’

Ortadoğu’da yaşanan olumsuz gelişmeler Birleşmiş Milletler’in gündeminde yer almaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcülüğü Katar kriziyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres'in Ortadoğu'da Katar ile ilgili yaşanan son gelişmeleri derin endişeyle izlediği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Gutarres’in tansiyonun düşürülmesi için aracı olabileceği kaydedildi. Bölge ülkelerine gerginliğin artmasını önlemek ve ayrılıkların üstesinden gelmek için diplomatik yolların denenmesi çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler’in diplomatik çabaları desteklemeye hazır olduğu belirtildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG