Erişilebilirlik

BM: Türkiye En Çok Mülteci Alan Ülke


BM Mülteciler Yüksek Dairesi bu yıl içinde rekor sayıda insanın çatışmalardan ve baskıdan kaçmak için evlerini terketmek zorunda kaldığını, bu rakamların da artmaya devam ettiğini açıkladı

Dairenin son raporunda, 2014 sonu itibariyle, 60 milyondan fazla insanın evlerini terke zorlandığı belirtiliyor. Bu, 2013 yılına oranla sekiz milyon, 10 yıl öncesine göre de 20 milyon fazla. 2014 yılındaki göç dalgası tarihin en yüksek rakamı oldu.

2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş, mülteci sayısını etkileyen en önemli unsur oldu. Ancak son beş yılda, silahlı çatışmalar ve baskılar nedeniyle Afrika, Asya ve Avrupa’da da insanlar evlerini terk etmek zorunda kaldı.

BM Mülteciler Yüksek Dairesi rakamlarına göre geçen yıl her gün 42.500 kişi şiddet nedeniyle evlerini terk etti.

Her 122 kişiden biri de ya mülteci, ya siyasi sığınma arayışında ya da ülke içinde göçe zorlanmış durumda.

Suriye halen dünyada en fazla göç ve mülteci akınının olduğu ülke. Suriye’yi Afganistan ve Somali takip ediyor. Türkiye, Suriyeli mülteciler nedeniyle, dünyanın bir numaralı mülteci alan ülkesi haline geldi.

Yunanistan ve İtalya da Avrupa’ya yerleşmek isteyen mültecilerin ilk durağı konumunda.

Macaristan’ın Sırbistan’la sınırını kapatma kararı alması da Avrupa da sorun yarattı. Birçok mülteci Balkanlar üzerinden Macaristan’a geçerek, oradan da Almanya ve İsveç’e yerleşiyor.

Güneydoğu Asya’da ise, Myanmar’dan Tayland’a kara yoluyla geçişlerin engellenmesi mültecilerin denizyolunu tercih etmesine neden olmuş bu da teknelerde mahsur kalan binlerce insanı etkileyen insani bir trajediye dönüşmüştü.

BM: Türkiye En Çok Mülteci Alan Ülke
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG