Erişilebilirlik

BM: "Trump’ın Kararı Küresel Çabalar İçin Büyük Hayal Kırıklığı"


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcüsü Stephan Dujarric, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, kararın küresel çabalar için büyük bir hayal kırıklığına dönüştüğünü söyledi.

Sözcü Dujarric, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde yaptığı basın açıklamasında, Paris Anlaşması’nın iklim değişikliğinin neden olduğu büyük zararları ortadan kaldırmak için 2015'te tüm dünya ulusları tarafından kabul edildiğini belirtti.

Dujarric, “ABD’nin anlaşmadan çekilme kararı sera gazı emisyonlarının azaltılması ve küresel güvenliğin artırılması yönündeki anlamlı eylem planları ve çalışmalar açısından tam bir hayal kırıklığı. ABD'nin çevre konularında liderliğini sürdürmesi çok önemliydi” dedi.

‘Guterres iklim değişikliği konusunda liderliğini sürdürecek’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutarres’in, iklim değişikliği konusunda vizyonunu ve liderliğini sürdüreceğinden emin olduğunu belirten sözcü Dujarric, “Genel Sekreter Gutarres, bu konuda dünya devletleri, ABD'deki şehirler ve işletmelerle birlikte kaliteli iş yaratacak, doğru ekonomik büyüme için çalışacak. İklim değişikliği konusunda vizyonunu ve liderliğini sürdürmeye devam edecek. Genel Sekreter, gelecek nesiller için sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için, ABD hükümetiyle ve ülkedeki ve dünyadaki tüm aktörlerle çalışmayı da sabırsızlıkla bekliyor” dedi.

Solheim: ‘ ABD’nin terk kararı çabaları engellemeyecek’

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Başkanı Erik Solheim, Başkan Donald Trump’ın kararının ardından ABD'nin, Paris Anlaşması’nı terk etme kararının iklim değişikliğiyle ilgili mücadele vegösterilen çabaları engelleyemeyeceğini söyledi.

Solheim, “Çin, Hindistan, Avrupa Birliği ve diğer ülkeler iklim değişikliği konusunda daha şimdiden kararlı vegüçlü liderlik gösteriyorlar. 190 ülke gelecek nesilleri korumak için onlarla birlikte çalışmak konusunda güçlü bir kararlılık göstermektedir. İklim değişikliğiyle ilgili çalışmalar inanılmaz ve hızlı bir ivme kazandı. Tek bir siyasi karar bu çabaları rayından çıkartamayacak” dedi.

Tüm tarafların iklim değişikliği çabalarını artırma çağrısında bulunan UNEP Başkanı Solheim, "İklim değişikliği bir yük değil. Eşi benzeri görülmemiş bir fırsattır. Fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmak için bir fırsat. İklim değişikliği ile mücadele daha kapsayıcı ve sağlam ekonomiler inşa edecektir. Milyonlarca can kurtarılacak, kirliliğin yarattığı zarar ve maliyetler azalacak” dedi.

Bloomberg BM’ye alternatif plan sunacak

New York eski Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Başkan Trump’ın iklim değişikliği anlaşmasından çekilme kararını eleştirdi.

New York Times gazetesi Bloomberg’in etrafında toplanan 100 kadar büyük şirket, 30 belediye ve üç eyalet valisi ile 80 üniversitenin iklim değişikliği konusunda Birleşmiş Milletler’e alternatif bir plan sunmak için harekete geçtiğini iddia etti.

Bloomberg’in, Birleşmiş Milletler’e iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalarda kullanılmak üzere 15 milyon dolar bağışta bulunduğu belirtildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG