Erişilebilirlik

BM Temsilcisinden ‘Dondurulmuş Bölge’ Önerisi


Birleşmiş Milletler’in Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye’de Esat hükümeti, muhalif güçler ve IŞİD terörü arasında sıkışmış milyonlarca insana kısa soluklu da olsa rahatlama imkanı sağlayacak ve acılarını biraz olsun dindirecek “dondurulmuş bölgeler” oluşturulmasını önerdi.

Son 40 gününü Ortadoğu'da seyahat edip Suriye’deki kilit gruplarla görüşerek geçiren Staffan de Mistura, Suriye’deki savaşta 200 binden fazla insanın öldüğünü ve milyonlarca kişinin de evlerini ve ülkelerini bırakıp göçe zorlandıklarını söyledi.

De Mistura, BM Güvenlik Konseyi üyelerine Suriye’deki krizle ilgili bilgi verdi ve selefi durumundaki eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve Cezayirli Diplomat Lahtar İbrahimi’yi yıldıran bu krizle nasıl başaçıkılabileceğinin yol haritasını sundu.

Kapalı kapılar ardında yapılan bu toplantının sonunda De Mistura gazetecilere, herhangi bir barış planın olmadığını ama bir “eylem planının” olduğunu kaydetti: “IŞİD’in her geçen gün, bölgede yaşayan her birey için kabus haline gelen korkunç terör eylemleriyle ilerleyişini, hepimiz, acilen durdurulması gereken bir durum olarak görüyoruz.”

İnfazları da dahil olmak üzere acımasız cinayet ve katliamlarıyla ün kazanan IŞİD, amaçladığı halifeliği kurmak için Suriye'nin doğusu ile Irak’ın batısını ele geçirdi. ABD liderliğindeki koalisyon ülkeleri, Eylül ayından bu yana, her iki ülkede de IŞİD’i hedef alan hava saldırılarını sürdürüyor.

Özel temsilci Mistura, kendi planının Suriye’de daha önce denenen ve başarısız olan yerel ateşkes planlarından farklı olduğunu söyledi: “Benim planım, belirli bölgelerdeki çatışmaları durduracak ve bölgede yaşayan insanlara yaşam koşullarını geliştirmeleri için ve insani yardımların onlara ulaşabilmesi için bir fırsat sağlayacak.”

De Mistura planının nasıl işleyeceğini tam olarak anlatmaktan kaçındı, ancak Halep’in bu plan için iyi bir bölge olabileceğinin altını çizdi. BM Suriye Özel temsilcisi De Mistura, Şam’da hükümet yetkilileriyle de planını görüşeceğini açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi üyelerine ayrıca Birleşmiş Milletler İnsani Yardımlar Daire Başkan Yardımcısı Kyung-wha Kang da Suriye hakkında bilgi verdi. Cenevre’den video bağlantısı aracılığıyla konuşan Kang, Suriye’de en ağır çatışmaların yaşandığı bölgelere BM ve beraber çalışan kuruluşların halen yeterince ulaşamadığını ve yardım götüremediğini bildirdi. IŞİD tarafından kontrol edilen bu bölgelerde 600 bin, Esat hükümeti kontrolündeki bölgelerde 200 bin ve diğer muhalif güçler tarafından kontrol edilen yerlerde ise 45 bin civarında sivil bulunuyor.

Kang, yardım çalışmalarının sürdürülmesi için daha fazla kaynağa ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. İstenilen 2,3 milyar dolar zamanında sağlanmazsa, BM yetkilisi, 4 milyondan fazla Suriyeli ve 1 milyon diğer etnik bölge halkının yeterince yiyecek, giyecek ve ısınacak battaniye, çadır veya diğer hayati önemdeki malzeme sıkıntısı çekeceği uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG