Erişilebilirlik

BM: 'Suriyeli Mülteci Krizi Hızla Büyüyor'


BM: 'Suriyeli Mülteci Krizi Hızla Büyüyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
Birleşmiş Milletler Suriye için en büyük insanı yardım çağrısını yaptı. Suriye’deki iç savaş Golan Tepeleri’ndeki Birleşmiş Milletler barışgücünü tehdit ederken mülteci krizi giderek büyüyor.

Birleşmiş Milletler’e göre, 2013 sonuna kadar 10 milyondan fazla Suriyeli’nin yardıma ihtiyacı olacak. Bu, Suriye nüfusunun yarısı. Birleşmiş Milletler, bu tahmini dikkate alarak Suriye’ye 4 milyar 400 milyon dolarlık rekor düzeyde uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Acil Yardım Koordinatörü Valerie Amos, çağrıyı Cenevre’de yaptı: “Bir daha bu kadar büyük bir yardım çağrısında bulunacağımızı düşünmüyorduk. Ancak 2013 sonuna kadar yaklaşık 4,5 milyar dolara ihtiyaç var. Bu miktar, Afganistan’dan Somali’ye kadar 16 ülkeyi içine alan toplam yardım çağrımızın yarısından fazlasına eşit.”

UNICEF Suriyeli çocuklar için “kayıp nesil” uyarısı yapıyor. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu’na göre Suriye’de birçok çocuk, ailelerinin gözleri önünde öldürülmesi gibi dehşet verici bir şiddete tanık oldu.

Bunların çoğu giderek kalabalıklaşan kamplarda yaşıyor.

10 yaşındaki Ala, Suriye’nin kuzeyindeki Kamışlı’daki mülteci kampında yaşıyor: “Rüzgar estiği zaman, çadırımız sallanıyor, düşecek gibi oluyor, yağmurda da çadırı su basıyor.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Temsilcisi Antonio Guterres’e göre, acil yardım şart: “Suriye’ye komşu ülkelerde şu anda 1 milyon 600 bin Suriyeli sığınmacı var. Her ay 200 bin, her gün 7 bin Suriyeli mülteci kamlara geliyor. Bu sayının yıl sonuna kadar 3,5 milyona çıkacağını tahmin ediyoruz.”

Çatışmalar Suriye-İsrail sınırına yaklaştı, Suriye’nin 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilen Golan Tepeleri’ndeki Birleşmiş Milletler Barışgücü’nü de tehdit etmeye başladı.

Avusturya bin kişilik kuvvetin üçte birini oluşturan sayıdaki askerlerini çekme kararı aldı.

Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü uzmanı Shashank Joshi’ye göre, barışgücü dağılırsa, bu İsrail için çok ciddi sorunlar yaratabilir: “Golan’ın cihatçı gruplar için İsrail’e saldırı platformu haline gelme olasılığı ciddi bir kaygı konusu. Suriye ordusunun Golan’a birçok farklı nedenle saldırıya girişmesi ihtimali de aynı derecede kaygı verici.”

Bu arada Lübnan ordusu Suriye’deki iç savaşın yayılan çatışmalarına karışmaması konusunda halkı uyardı.

Yardım kuruluşlarına göre, eğer çatışmalar Suriye dışına taşarsa, sığınmacılara yardım ulaştırmak daha da zorlaşabilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG