Erişilebilirlik

BM: Suriye’ye Havadan Yardım Gündemde


Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, taraflar ateşkese uyma ve kuşatma altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılması konusunda anlaşma sağlayana kadar Suriye barış görüşmelerinin askıda kalacağını bildirdi.

BM Temsilcisi, Nisan ayı sonunda askıya alınan barış görüşmelerinin yeni turunun bir an önce başlamasını istediğini ancak bazı koşullar yerine getirilene dek askıda kalmaya devam edeceğini kaydetti.

Mistura, insani yardımların ulaştırılması konusunda ilerleme kaydedilmediği, taraflardan istenen ateşkesin sağlanması getirilmediği bir ortamda, barış görüşmelerinin bir sonraki turunun ne zaman yapılacağına dair bir tarih veremeyeceğini kaydetti.

Suriyeli muhalif gruplardan Yüksek Müzakere Komisyonu, Esat hükümetinin art arda yaptığı ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek Cenevre’deki barış görüşmelerini terketmişti. Grup, çatışmalar sona erene dek müzakere masasına dönmeyeceğini ilan etti.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Mistura, ülkede 5 yıldır süren iç savaşta yaklaşık 400 bin kişinin öldüğünü söyledi. Mistura, görüşmeleri asla terketmeyeceğini; müzakerelerin siyasi çözüm için tek yol olduğunu belirtti.

Mistura ve özel danışmanı Jan Egeland kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılması konusunda 1 Haziran’a kadar ilerleme kaydedilmezse, havadan yardım gönderileceğini bildirdi.

Egeland, maliyet ve lojistik zorluklar dikkate alındığında, havadan yardım ulaştırılması seçeneğinin en son tercih olacağını söyledi.

Egeland, havadan yardım seçeneğinin gündeme gelmesinin, karadan yardım yapılabilmesi için gereken koşulların oluşmasına yol açacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

İki Birleşmiş Milletler yetkilisi ayrıca, açlıkla savaşan binlerce Suriyeli’ye insani yardımları ulaştırılması ve barışa bir şans verilmesi için Rusya, Amerika ve Suudi Arabistan gibi ülkelere, savaşan taraflara baskı uygulaması çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG