Erişilebilirlik

BM Raporu'nda Türkiye'ye Ağır 'İnsan Hakları' Suçlaması


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Türkiye'de güvenlik güçlerinin, Kürtlerin yaşadığı bölgelerde "ağır" insan hakkı ihlali suçu işlediğini rapor etti.

BM Yüksek Komiserliği'nin Cenevre'de açıkladığı raporda, Temmuz 2015 ve Aralık 2016 tarihleri arasında, Türk güvenlik güçleri tarafından "kitlesel imha, cinayet ve pekçok diğer insan hakları ihllallerinin gerçekleştirildiği" rapor edildi.

Kürtlerin yaşadığı bölgede, PKK'ya karşı yürütülen güvenlik operasyonlarında insan haklarına aykırı şiddet uygulandığı, bu nedenle bölgeden 355 bin ila 500 bin kişinin evlerini terkettiği vurgulandı.

Yüksek Komiserlik raporunda, Türkiye'nin güneydoğusunda hükümetin güvenlik operasyonları sırasında yaşanan olaylar detaylarıyla anlatılarak, sivillerin güvenlik güçleri ve PKK arasındaki çatışmaların kurbanı olduğu vurgulandı.

"Çatışmalarda 2 bin kişi öldü"

Rapora göre, ateşkesin sona ermesinin ardından Türk güvenlik güçlerinin 30 yerleşim biriminde benzer uygulamalar sergilediği, bazı mahallelerin tümüyle kazındığı, yaşananlardan 500 bine yakın sivilin evlerini terkederek kaçtığı, göç ettiği, 800'ü güvenlik görevlisi, bin 200'ü sivil vatandaş olmak üzere 2 bin kişinin de çatışmalar nedeniyle öldüğü kaydedildi.

Ayarıca, "aşırı güç kullanma, cinayetler ve işkence iddilarına ilişkin detaylı bilgi ve dökümanlara da" yer verilen raporda bölgede "acil ve bağımsız bir soruşturma" çağrısı yapıldı.

OHAL nedeniyle KHK'lar aracılığıyla Türkiye tarihinde görülmemiş bir tasfiye operasyonu gerçekleştirildiğine de dikkat çekilen raporda, "Türkiye'nin güneydoğusunda, bu tasfiye operasyonu, siyasi muhalifleri ve muhalefet partilerini hedef almış, Kürt kökenli sivil yurttaşları da önemli oranda etkilemiştir" ifadesine yer verildi.

Türkiye BM'ye izin vermedi

Türk otoritelerinin izin vermemesi nedeniyle kanıt olarak, uydu görüntüleri, sivil örgütlerin çalışmaları ile kurbanların ya da ailelerinin tanıklıkları sunuldu.

BM Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad El-Hüseyin, yazılı bir açıklama yaparak, "Türk hükümeti bizim girişimize izin vermedi ve üstelik bu raporda yer alan ciddi iddiaların doğruluğuna da karşı çıktı. Ama iddiaların ciddiyeti, imha etme derecesi ve 355 binin üzerinde kişinin yerini yurdunu terketmesi gözönünde bulundurulduğunda, bölgede derhal acil ve bağımsız bir soruşturma yapılması gereği ortaya çıkıyor" dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Temmuz ayında yaşanan darbe girişiminden önce, Mayıs ayında bir açıklama yaparak bölgedeki güvenlik operasyonlarında insan haklarının ciddi derecede ihlal edildiğini duyurmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG