Erişilebilirlik

BM Raporu Dünyada Uyuşturucu Pazarının Değiştiğini Gösteriyor


BM Raporu Dünyada Uyuşturucu Pazarının Değiştiğini Gösteriyor
BM Raporu Dünyada Uyuşturucu Pazarının Değiştiğini Gösteriyor

Birleşmiş Milletler Suç ve Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi eroin, kokain ve hint keneviri gibi uyuşturucuların pazarında daralma görüldüğünü belirtirken, reçeteli ilaç ve sentetik uyuşturucuların daha yaygın hale geldiğini bildirdi.

Örgütün dün yayınladığı yıllık Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre, 2010 yılında eroinin ham maddesi afyon üretiminde önceki yıla oranla yüzde 38’lik azalma oldu. Bu azalmada Afganistan’daki tarlalarda haşhaş zararlısının yol açtığı hasarın etkisi olduğu düşünülüyor. Bununla birlikte Afganistan, 3 bin 600 tonla dünyanın en büyük afyon üreticisi ülke konumunu koruyor. Afganistan tek başına dünya afyon üretiminin yüzde 74’ünü karşılıyor.

Bununla birlikte Birleşmiş Milletler afyon üretimindeki azalmanın geçici olabileceğine dikkati çekiyor. Burma’nın yeniden büyük bir afyon üreticisi olarak ortaya çıkması buna bir etken olarak görülüyor.

Rapora göre kokainin ham maddesi olan koka bitkisinin üretimi de 2007 ve 2010 yılları arasında yüzde 18 oranında düştü. Buna neden olarak da Kolombiya’da koka üretimine karşı yürütülen mücadele gösterildi.

Öte yandan, yasadışı yollardan elde edilen reçeteli ilaçların uyuşturucu olarak kullanılması giderek yaygınlaşıyor. Daire’nin raporuna göre, dünyada yaklaşık 210 milyon kişi yılda en az bir kere sentetik uyuşturucular sınıfına giren bu tür uyuşturucular kullanıyor.

Raporda, Amerika’nın dünyandaki en büyük uyuşturucu pazarı olmaya devam ettiği de belirtiliyor. Rapora göre, Amerika’da 2009 yılında 157 ton uyuşturucu madde tüketildi.

Birleşmiş Milletler raporu, Türkiye'nin, 2009 yılında İran'la birlikte en fazla afyon bazlı uyuşturucu yakalanan ülke olduğunu belirtiyor. Ayni yil ele geçirilen afyon bazlı uyuşturucuların yüzde 41’i İran, yüzde 16’sı ise Türkiye’de yakalanıyor. Türkiye ve İran, uyuşturucunun Batı pazarlarına aktarıldığı "Balkan Güzergahı" üzerinde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG