Erişilebilirlik

BM: ‘Polisin ABD’de Protestolarda Uyguladığı Şiddet İnsan Hakları İhlali’


Baton Rouge kentinde polis bir göstericiyi gözaltına alırken zor kullanıyor.
Baton Rouge kentinde polis bir göstericiyi gözaltına alırken zor kullanıyor.

Birleşmiş Milletler Barışçıl Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü Özel Raportörü Maina Kiai, son dönemde ABD genelinde düzenlenen protesto gösterilerinde polis şiddetini ve kanunsuzlukları araştırmak düzenlediği 17 günlük ülke turunu tamamladı.

Birleşmiş Milletler Raportörü Kiai, raporu hazırlamak için Washington DC, New York, Baltimore, Ferguson, Cleveland, Phoenix, New Orleans, Baton Rouge, Jackson, ve Philadelphia kentlerini ziyaret etti. Bu kentlerde çeşitli araştırma ve incelemelerde bulundu. Kiai, protestocular, polis yetkilileri, sivil toplum örgütleri ve adli makamlarla çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

Aralarında, polis tarafından öldürülen siyahlara karşı ülke çapında düzenlenen protesto mitingleri, Cumhuriyetçiler’in Cleveland’da, Demokrat Parti’nin de Philadelphia’ da düzenledikleri kongre sırasında gerçekleşen protestolarında bulunduğu bir çok kitlesel gösteriyi mercek altına aldı.

‘Protestolarda hak ihlalleri yaşandı’

Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Kiai, başta Baton Rouge protestoları olmak üzere Amerikan polisinin göstericilere uyguladığı şiddetin uluslararası insan hakları ihlali olduğunu savundu.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Kiai, ABD’de ülke genelinde düzenlenen protesto gösterilerinde polisin sivil halka uyguladığı çeşitli şiddet yöntemlerinin kabul edilemez olduğunu savundu. Polisin protestoculara kullandığı orantısız gücün uluslararası insan hakları ihlali olarak değerlendirdi.

Birleşmiş Milletler Raportörü Kiai, tamamladığı kapsamlı raporunda, ABD'deki toplanma özgürlüğü hakkının çiğnendiğine işaret etti. Kiai, ABD’de toplumsal ve ekonomik farklılıklar nedeniyle toplumsal protestoların bu eşitsizlikler nedeniyle tehdit altında olduğunu savundu.

‘Siyahiler daha fazla şiddet görüyor’

Kiai, ABD ile ilgili hazırladığı raporda, ötekileştirme ve ırkçılığın sonucunda meydana çıkan dışlama nedeniyle toplanma, örgütlenme ve protesto hakkı olan bireylerin baskı altında olduğunu vurguladı.

ABD’de polis şiddetine siyahların daha fazla maruz kaldığını, daha çok tutuklanıp, daha uzun bir süre gözaltında kaldıklarını ve daha ciddi suçlamalarla mahkemeye çıkartıldıklarının altını çizdi.

Kiai, protesto gösterilerinde polise sanki teröristlerle mücadele edermişçesine ağır askeri silahların dağıtılmasının kabul edilemez olduğu raporladı.

Sivil polislerin birçok protesto da halkı kameraya aldığını belirten Kiai, “Polis sadece işlenen bir suç esnasında kayıt yapabilir. Halkın protesto hakkını kullanıp gösteri yapması bir suç teşkil etmez” dedi.

Kiai, kendisine uluslararası bir gözlemci olarak çalışmalarını tamamlaması için yardımcı olan tüm hükümet yetkililerine teşekkür etti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG