Erişilebilirlik

BM: "Operasyonlar Nedeniyle Gazze'ye Yardım Ulaştırılamıyor"


Birleşmiş Milletler, İsrail ve Filistin arasındaki gerginlik ve devam eden operasyonlar nedeniyle Gazze’de yaşayan yaklaşık 2 milyon kişiye insani yardımların ulaştırılmasında sorunlar yaşandığını belirtiyor.

BM yetkilileri, bölgede yaşanan can kayıpları ve yaralananlar konusunda da büyük kaygıları olduğunu dile getiriyor. Yetkililer, operasyonlarda hayatını kaybeden yüzden fazla kişi olduğuna ve bine yakın kişinin yaralandığına dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, Gazze’de 200’den fazla evin operasyonlar sebebiyle yıkıldığı ya da oturulamaz hale geldiğini belirtiyor. Ofis sözcüsü Jens Laerke, operasyonlarda aralarında okul ve eğitim merkezlerinin bulunduğu 31 eğitim kurumu binasının da zarar gördüğünü söyledi.

Laerke “Çoğunluğu Gazze’deki mülteci kampından olan yüzlerce kişi özellikle Gazze’nin kuzeyinde sığınacak yer arıyor. BM okulları süratle sığınaklara dönüştürüyor ancak çok fazla sayıda kişinin bulunması Corona virüsü salgınının yayılması riskini de bir arada getiriyor” dedi.

BM yetkilileri, Gazze’de deniz suyundan temiz su sağlayan tesisin de çalışmadığını bu sebeple bölgede temiz su sıkıntısı yaşandığını, 250 bin civarında kişinin temiz suya erişimde sorunlar yaşadığını söylüyor. İsrail’in Erez ve Kerem Şalom geçiş noktalarını kapatması dolayısıyla Gazze’de gıda ve yakıt sıkıntısı görülmeye başlandığı belirtiliyor.

Laerke, mevcut durum nedeniyle Corona virüsü salgını tedbirlerinin uygulanamadığını, yapılan test sayılarının ciddi oranda düştüğünü, hastalanan kişilerin de tedavi olanaklarına ulaşmakta sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG