Erişilebilirlik

BM Öncü Ekibi Suriye Yolunda


BM öncü ekibinin ateşkes sağlama çabaları çerçevesinde 48 saat içinde Suriye’ye varması bekleniyor.

BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan’ın sözcüsü ekibin Şam hükümetiyle uluslararası gözlemcilerin Suriye’ye sevkiyle ilgili ayrıntıları belirleyeceğini açıkladı.

Annan Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyinden Suriye’ye ateş-kes için 10 Nisan’a kadar süre tanınmasını desteklemesini isterken Şam hükümetinin bu tarihi kabul ettiğini bildirmişti.

BM diplomatları, barış planı uyarınca uyarınca Suriye ordusunun kentlere girmeyeceğini ve kentlerdeki mevcut asker ve ağır silahlarını da çekmeye başlayacağı söylüyor.

ABD’nin BM elçisi Susan Rice, Annan’ın ateşkesin tam olarak 12 Nisan’da, kabul edilen tarihten 48 saat sonra yürürlüğe gireceğini söylediğini açıkladı.

Annan 10 Mart’ta Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmüş ve altı maddelik bir barış planı sunmuştu. Annan’ın sözcüsü Esad’ın planı kabul ettiğini açıklamıştı.

Annan, Güvenlik Konseyine bilgi verirken halen çatışmaları durdurma yönünde bir ilerleme olmadığı gerçeğini doğruladı. Ancak Annan, Konsey üyelerinden ateşkesi denetlemek üzere bir gözlemci heyeti gönderilmesi çalışmalarına başlamalarını istedi.

BM barışgücü dairesi şimdiden 200 ile 250 kişi arasında bir gözlemci grubu gönderilmesini planlıyor. Gözlemcilerin gönderilmesi için Güvenlik Konseyi kararı gerekiyor.

XS
SM
MD
LG