Erişilebilirlik

BM İnsan Hakları Dairesi Başkanı Somali’de


Kenya sınırındaki Dadaab mülteci kampı
Kenya sınırındaki Dadaab mülteci kampı

Valerie Amos örgütün Somali’ye gıda yardımıyla ilgili çalışmaları yerinde görmek üzere Mogadişu’ya gitti.

Başkentte besin yetersizliği çeken kişilerin tedavi edildiği bir hastaneyi ziyaret eden Amos, gördüklerinden şok olduğunu söyledi.

Bayan Amos, yiyecek sıkıntısı çeken Somalilerin hepsinin başkente akın etmesini önlemek için, ülkenin diğer bölgelerine de yardım sağlanması gerektiğin vurguladı.

Birleşmiş Milletler’in, Somali’ye yoğun gıda yardımına rağmen binlerce kişinin yiyecek bulabilmek umuduyla ya başkente ya da komşu Kenya’ya gidiyor.

BM yetkililerine göre Somalililer için sınırda kurulan Dadaab mülteci kampının nüfusu her gün ortalama 1,500 artıyor.

El Şabap örgütünün başkent Mogadişu’dan çekilmesi uluslararası yardım çabalarının hızlanmasına yol açtı. BM’nin desteklediği geçici hükümeti devirip din devleti kurmaya çalışan örgüt, yabancı yardım örgütlerinin ülkede çalışmasına izin vermiyordu. Ancak kıtlık çekilen bölgelerin çoğu hala el Şabab’ın kontrolü altında.

Dünya Gıda Programı acil yiyeceğe ihtiyacı alan 12 milyon kişiye yardım ulaştırabilmek için Mogadişu’ya hava köprüsü kurdu. Somali’yle birlikte değil kuraklıktan etkilenen diğer bölgelere de yiyecek yardımı yapılabilmesi için 1 milyar 400 milyon dolara daha ihtiyaç var.

Somali’nin komşusu Cibuti’nin bazı bölgelerinde, 5 yaşın altındaki çocuklardan üçte ikisi besin yetersizliği nedeniyle ilaçla besleniyor.

Uzmanlar son 50 yılın en korkunç kuraklığına maruz kalan Afrika Boynuzu’nda en az 10 milyon kişinin açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu tahmin ediyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afrika'daki açlık sorununu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun gelecek ayki Genel Kurul toplantısında gündeme getireceğini söylemişti. Başbakan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte 18 Ağustos’ta Somali'yi ziyaret edecek.

Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Ramazan bayramının birinci günü Somali'ye gitmeyi düşündüğünü söyledi.

XS
SM
MD
LG