Erişilebilirlik

BM’nin Umudu Halep'ten Tıbbi Tahliye


Birleşmiş Milletler, Halep’te çatışmalara ara verilmesinden yararlanarak Cuma günü, bölgeden tıbbi tahliyeye başlamayı umduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler yetkililerinden Jan Egeland, Şam rejimi, muhalif gruplar ve Rusya’nın bu konuda “yeşil ışık” yaktığını da söyledi.

Cenevre’de konuşan Egeland, Rusya’nın BM’nin çatışmaların durdurulduğu sürenin uzatılması yönündeki çağrısını değerlendirdiğini belirtti. Üç günlük plan, çatışmaların her gün 11 saatliğine durdurulmasını öngörüyordu.

Egeland, yüzlerce ağır yaralının ve hastanın aileleriyle birlikte ya Halep’in hükümet kontrolündeki batısına ya da muhaliflerin elindeki İdlib’e götürülmesini umduklarını söyledi.

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise, Beşar Esat’ın, Halep’in doğusundaki sivillerin muhaliflerin kontrolünden kaçmak istediği iddialarını yalanladı.

İsviçre’de yayın yapan SRF kanalına verdiği özel demeçte Esat, “Halep’teki sivillerin çoğunun kentin doğusundan kaçmak istediğini ve teröristlerin, kaçmaya çalışanları veya ailelerini vurarak öldüreceklerini” iddia etmişti.

De Mistura, bu iddialara Cenevre’den verdiği yanıtta, “Halk evlerinde kalmak ve bombardımanın bitmesini istiyor” dedi.

Öte yandan Suriye ordusu da Rusya’nın ilan ettiği insani ateşkes çerçevesinde, muhaliflerin kontrolündeki Halepli sivillere bölgeyi terk etmeleri, silahlı muhaliflerin de silahlarını bırakarak mevzilerini terk etmesini istiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG