Erişilebilirlik

BM'nin Hedefi '2030’da Daha İyi Bir Dünya'


Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde yarın başlayacak ve iki gün sürecek 150’nin üzerinde dünya liderinin katılımıyla düzenlenecek ‘Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde’ insanlık ve dünya için yeni kalkınma hedeflerinin resmen kabul edilmesi bekleniyor. BM’ye üye ülkeler 2030 yılında daha yaşanabilir daha iyi bir dünya yaratmak yarın yapılacak zirvede bir araya gelecek. 70. BM Genel Kurulu çalışmaları kapsamında yapılacak yarınki zirvenin açılışına New York’a akşam saatlerinde gelmesi beklenen Papa Françis de katılacak.

2030’da Daha İyi Bir Dünya İçin

BM’nin 2030 hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir kalkınma programıyla, dünyada yoksullukla mücadele edilecek. Ekonomik büyüme sağlanacak, eğitim, sağlık, sosyal koruma ve işsizlik gibi bir çok sosyal ihtiyaç karşılanacak. Kadın şiddeti azaltılacak. Kız ve erkek öğrencilere eşitlik ve daha kaliteli eğitim sistemi getirilecek. Bebek ölümleri azaltılacak. Toplu taşımacılık ve kaliteli konut sağlanacak. Gelir eşitsizliği düzeltilecek. Az gelişmiş ülkelerde ekonomik büyüme hızı yüzde 7 olarak hedeflenecek. İklim değişikliği ile mücadele edilecek, çevre korunacak. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri dünyada insanlar ve ülkeler arasındaki eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için altyapı, enerji, tüketim, okyanusların korunması ve sanayileşmeyi de içeriyor.

BM’nin yeni hedeflerinin, zengin, yoksul ya da orta gelirli olsun tüm ülkelerde herkesi kapsıyor olması, sürdürülebilir kalkınma gündeminin daha önce görülmemiş bir özellik taşıdığını gösteriyor.

Milenyum Hedeflerinin Devamı

Birleşmiş Milletler’in 2000 yılında başlattığı ‘Milenyum Hedeflerinin’ devamı olarak kabul edilen 2030 hedefleri, 17 genel konuyu kapsıyor. BM üyesi ülkeler geçtiğimiz Ağustos ayında bu maddeler üzerinde anlaşmışlardı. Böylece uluslararası toplum ve ulusal hükümetlerin önümüzdeki 15 yıl içinde insanlığın ortak refahının sağlanması için belirlenen eylem planı da hayata geçirilmeye başlanacak.

193 Ülke Kabul Etti

BM’ye üye 193 üye ülke tarafından kabul edilen “Dünyamızı Dönüştürmek: 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi” başlıklı anlaşma, bir bildiri, 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi ve uygulama, yenilenen küresel ortaklık yapısı ve izleme konularını içeren 169 alt başlıktan oluşuyor. Sürdürülebilir kalkınma gündemi 2002 Dünya Zirvesi, 2010 Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi ve 2012 Rio Konferansı çıktıları ile dünyanın dört bir yanındaki insanların katkıları sonucu belirlendi.

Üzerinde Uzlaşılan 17 Hedef

BM’ye üye ülkeler tarafından üzerinde uzlaşma sağlanan 17 hedef şöyle:

1. Yoksulluğu, dünyanın her neresinde olursa olsun sona erdirmek

2. Açlığı bitirmek, gıda güvenliğini sağlamak, beslenme imkanlarını geliştirmek ve sürdürülebilir tarımı desteklemek

3. İnsanların sağlıklı bir yaşam sürmelerini ve herkesin her yaşta refahını sağlamak, bebek ölümlerini azaltmak

4. Kız ve erkek çocuklara eşit ve kaliteli eğitim sağlamak ve herkese yaşam boyu eğitim imkanı tanımak

5. Cinsiyet eşitliğini sağlamak, kadın şiddetine son vermek ve kadın ve kız çocuklarının toplumsal konumlarını güçlendirmek

6. Hijyenik ve sağlıklı suya ulaşımı sağlamak.

7. Güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerji sağlamak

8. Ekonomik kalkınmayı sağlamak, bunun üretici istihdamı ve insan onuruna yakışır bir şekilde yapılmasını güvence altına almak

9. Dayanıklı altyapı inşa etmek, sürdürülebilir ve kapsayıcı sanayileşmeyi ve yeni buluşları teşvik etmek

10. Ülkelerin içinde ve aralarındaki eşitsizlikleri azaltmak

11. Kentlerde halka kaliteli ucuz toplu ulaşım ve konut sağlamak

12. Sürdürülebilir tüketimi ve üretimi sağlamak, gıda israfına son vermek

13. İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acil olarak adım atmak

14. Okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını sürdürülebilir kalkınma için korumak ve sürdürülebilir şekilde kullanmak

15. Karasal ekosistemleri korumak, restore etmek ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak, ormanların sürdürülebilir kullanımını sağlamak, çölleşme ile mücadele etmek, toprakların verimlilik kaybını durdurmak

16. Sürdürülebilir kalkınma için barışçı ve herkesi kucaklayan çözümler için toplumları teşvik etmek, herkesin adalete erişimini sağlamak, her seviyede etkin, hesap verebilir ve kucaklayıcı kurumlar inşa etmek

17. Sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığın uygulama araçlarını güçlendirmek ve küresel ortaklığı yeniden canlandırmak

Milyarlara Ulaşmayı Hedefleyen Kampanya



BM’nin ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ doğrultusunda tarihinin en büyük kampanyalarından biri de gerçekleşmiş olacak. Tanınmış film yapımcısı Richard Curtis tarafından başlatılan Küresel Hedefler kampanyası (Global Goals Campaign) ünlü simalar, sivil toplum örgütleri , tanıtım şirketlerinin işbirliği ile dünya çapında sürdürülecek.

Kampanyada eğitimciler, spor kulüpleri, dini liderler, TV ve radyo yayıncıları, küresel markalar, sinema reklamcıları, teknoloji ortakları, dijital ve sosyal medya platformları, medya ajansları, yayıncılar, sanatçılar ve yerel teşkilatlar bir araya gelerek 25 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında yedi gün boyunca sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusunda dünya bilgilendirilecek.

7 gün boyunca Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri hakkında hazırlanmış programlar ünlü müzisyen Peter Gabriel’in müziği eşliğinde internet üzerinden birçok ülkede radyolar tarafından yayınlanacak.

İlk kez bir reklam filmi tüm dünya sinemalarında aynı anda yayına girecek. Animasyonu Aardman tarafından yapılan, Sir John Hegarty’nin yönetmenliğini yaptığı ve Liam Neeson’ın seslendirdiği bir reklam filmi dünyanın dört bir yanında sinemalarda gösterilecek.

Google, YouTube, Wikipedia, WeTransfer, MSN, Bing, Yahoo ve Tumblr, Huffington Post kampanyaya destek verecek.

TV programı için Global Citizen Festivali ile işbirliği: 26 Eylül’de New York Central Park’ta Ed Sheeran, Beyonce, Coldplay ve Pearl Jam’in katılımıyla yapılacak etkinlik filme alınarak BBC tarafından bir saatlik bir filme dönüştürülecek.

101,000 statik ve animasyonlu reklam panosu: New York’taki Times Meydanından Londra’daki Piccadilly Circus’a oradan Kuala Lumpur’daki The Tower binasında ve diğer birçok büyük şehirde Posterscope isimli şirketin katkılarıyla Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri reklam panoları aracılığıyla tanıtılacak.

Nijeryalı ödüllü şarkı yazarı ve yapımcı Cobhams Asuquo, Kenyalı David “Kral David” Muthami ve Mozambik’ten Elleputo Afrika gençliğine ilham kaynağı olmak üzere ortaklaşa bir şarkı yaparak tanınmış Afrikalı sanatçılarla birlikte seslendirecek.

Tanınmış futbolcular Gareth Bale, Gary Lineker, Alan Shearer, ve Michael Owen’ın yanı sıra, Liverpool FC, Tottenham Hotspurs FC, Singapore Home FC ve Kaizer Chiefs South Africa futbol takımlarının katkıları ile Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri tanıtılacak.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’nin 100’ün üzerinde ülkede gerçekleştireceği Sosyal İyilik Zirvelerinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri anlatılacak.

Project Everyone, kurucu üyeleri Aviva, Cineme, Getty Images, Pearson, Standard Chartered ve Unilever’in yanı sıra Action/2015, Akshaya Patra, the Bill & Melinda Gates Foundation, Global Citizen, Google, Huffington Post, ONE, Penguin Random House, Reliance Group, Save the Children, SAWA, UN Foundation, Universal South Africa, Virgin, Vodafone Foundation, WeTransfer ve Wikipedia tarafından da destekleniyor.

UNDP, UNICEF, BM Enformasyon Dairesi, BM Gençlik Temsilcisi ve BM sistemindeki diğer ortaklar da kampanyanın tanıtımını yapacak.

BM Binası Rengarenk


Zirveyle ilgili hazırlık çalışmaları kapsamında 17 hedef geçtiğimiz akşam BM Genel Merkezi binasında düzenlenen ışıklı gösteri ile tanıtıldı. BM’nin Enformasyondan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Cristina Gallach konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, BM Binası üzerinde gerçekleştirilen ışıklı gösterinin hem sürdürülebilir kalkınma hedeflerini hem de BM’nin 70. Kuruluş yıldönümü kapsadığını belirtti ve tanınmış İngiliz film yapımcısı ve senarist Richard Curtis’in başlattığı “Küresel Hedefler” isimli kampanyanın ilk adımlarından biri olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG