Erişilebilirlik

BM Mavi Marmara Soruşturma Komisyonu Kurdu


BM Mavi Marmara Soruşturma Komisyonu Kurdu
BM Mavi Marmara Soruşturma Komisyonu Kurdu

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, dört kişilik komisyona eski Yeni Zelanda Başbakanı Geoffrey Palmer’in başkanlık edeceğini ve yardımcısının görevden ayrılan Kolombiya Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe olacağını açıkladı. Komisyonda adları daha sonra açıklanacak Türk ve İsrailli birer üye de bulunacak.

BM Genel Sekreteri, komisyonun 10 Ağustos’ta göreve başlayacağını ve ilk raporunu Eylül ortasında sunacağını belirtti.

İsrail ve Türk hükümetlerine gösterdikleri ‘uzlaşma ruhu’ ve ileriye dönük tutumlarından ötürü teşekkür eden Ban, komisyonun hem Orta Doğu barış sürecine hem de Türk-İsrail ilişkilerinin düzelmesine olumlu katkıda bulunacağını söyledi.

31 Mayıs’ta uluslararası sularda meydana gelen olaydan sonra Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler gerginleşmişti. İsrail komandolarının Gazze’ye yardım götüren altı gemi arasındaki Mavi Marmara’ya düzenlediği baskında çıkan çatışmada biri Amerikan vatandaşı 9 Türk öldürülmüştü. İsrail, gemilere Gazze’ye denizden yanaşmamaları uyarısında bulunmuş ve yardım malzemesini karadan götürülmek üzere Aşdod limanına boşaltmalarını istemişti.

İsrail bugüne kadar olayla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrılarını reddetmiş ve bunun yerine iki iç soruşturma başlatmıştı. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Başbakan Benyamin Netanyahu, İsrail’in “gizleyecek birşeyi olmadığını” ve olayla ilgili gerçeklerin günışığına çıkmasının ulusal çıkarlarına uygun düştüğünü belirtti.

XS
SM
MD
LG