Erişilebilirlik

BM'den Libyalı Mülteciler İçin Yardım Çağrısı


BM'den Libyalı Mülteciler İçin Yardım Çağrısı
BM'den Libyalı Mülteciler İçin Yardım Çağrısı

Savaşlar yüzünden onbinlerce kişi ülkelerini terketmek zorunda kalır. Bu da ciddi bir mülteci sorununa neden olur. Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi’ne göre, yüzbinlerce mülteci Libya'dan kaçmaya çalışıyor. Bu mülteciler protesetolardan sonra istikrarın henüz sağlanamadığı Tunus ve Mısır'a gitmeye çalışıyor. BM Mülteciler Dairesi Başkanı Antonio Guterres batılı ülkelerden yardım istedi.

Libya'da muhalefet güçleriyle Kaddafi askerleri arasındaki çatışmalarda binlerce kişi öldü. NATO kuvvetleri Kaddafi askerlerinin tehdit ettiği sivil halkı korumayı amaçlıyor.

Ancak hayatları savaştan etkilenen halk yürüyerek ya da arabalarla komşu Mısır, Tunus, Nijerya, Cezayir ve Çad'a sığınmaya çalışıyor.

Tunus sınırındaki bir Birleşmiş Milletler kampına gelen mülteciler geride bıraktıkları durumu anlatıyor.

Bir mülteci, "Her gün 20, 100, 50 kişi ölüyor," diye konuşuyor.

Bir başkası, "Çocuklar da şiddet kullanır oldu. Bize saldırdılar, telefonlarımızı ve paramızı aldılar," diye anlatıyor.

Mısır sınırındaki bu kampta bazıları çok sıkıldıklarından şikayetçi. Bunların çoğu, Libya'yı terkeden mülteci işçiler. Bunlardan biri şöyle konuşuyor:

"İskambil oynamaya meraklı değiliz. Vaktimizi boşa harcıyoruz, oyalanmaya çalışıyoruz."

BM Mülteciler Dairesi Başkanı Antonio Guterres Washington'da yaptığı konuşmada en az 650 bin kişinin Libya'dan ayrıldığını ve çoğunun Mısır ve Tunus'a gittiğini açıkladı. Guterres mültecileri kabul ettikleri için bu ülkelere teşekkür etti:

"Her geçen gün daha fazla ülkenin sınırlarını kapadığı günümüzde Tunus ve Mısır hiçbir koşul ileri sürmeden kapılarını mültecilere açtı. Ben kendi gözlerimle yoksul ailelerin sınıra gelip mültecilerle sınırlı kaynaklarını paylaştıklarına tanık oldum."

Guterres uluslararası toplumu bu iki ülkeye mülteciler konusunda maddi yardım yapmaya çağırdı.

Batı Avrupa ülkelerinden daha olumlu ve aktif bir göçmenlik politikası benimsemelerini isteyen Guterres özellikle genç mültecilere ekonomik fırsat verilmesi çağrısında bulundu:

"Bu dönemin Avrupa için de sıkıntılı olduğunu biliyorum. Ancak Avrupa'nın göçmene ihtiyacı var. Birçok Avrupa ülkesinde doğum oranı çok düşük. Bu oran 1,5’un altında. Göçmenlik bu ülkeler için çok önemli."

Birleşmiş Milletler Amerika'dan Somali, Eritre, Irak ve Libyalı göçmenleri kabul etmesini istiyor. Bu göçmenlerin çoğu anavatanlarına geri dönemeyecek durumda. Guterres aynı çağrıyı Avustralya ve Kanada'ya da yaptı.

XS
SM
MD
LG