Erişilebilirlik

ABD Kudüs Tasarısını Veto Etti


ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını reddeden karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde veto edildi. Sabah başlayan oturumda Mısır’ın sunduğu karar tasarısını Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan ABD veto etti.

Güvenlik Konseyi'ne üye 15 ülkeden 14'ü tasarı lehine oy kullandı. Güvenlik Konseyi'nin veto hakkı bulunan beş daimi üyesinden ABD ise karar tasarısının aleyhine oy kullanıp tasarıyı veto etti. Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, İsveç,Uruguay, Bolivya, Etiyopya, Kazakistan, Senegal, Ukrayna ve Mısır lehte oy kullandı.

Mısır tarafından hazırlanan karar tasarısında, Trump’ın kararından büyük üzüntü duyulduğu ifade ediliyor; Kudüs konusunun müzakere yoluyla çözülmesi gerektiği belirtiliyordu. Aynı metinde kutsal kent Kudüs’ün kimliğini, statüsünü ve demografik yapısını bozacak herhangi bir kararın yasal bir değeri olmadığı belirtilerek bu kararın geçersiz ve yok hükmünde sayılması gerektiği ifade ediliyordu.

ABD Kudüs Tasarısını Veto Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Amerika’nın karar tasarısını kesinlikle veto edeceğini söyledi. Güvenlik Konseyi 8 Aralık’ta yapılan toplantısında, Başkan Trump’ın Kudüs kararını kınamıştı.

Filistin: "ABD vetosu uluslararası toplumun kararına karşı gelmektir"

Filistin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin Kudüs tasarısını veto etmesini kınadığını açıkladı.

Filistin Başkanlık Sözcüsü Nabil Abu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD, tasarının veto edilmesiyle uluslararası toplumun kararına karşı çıktı. Bu kararlar işgal ve saldırılarla ilgili nasıl bir önyargı olduğunu gösteriyor" dedi.

"Yüz kere oylasanız Kudüs'ün başkent olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz"

Birleşmiş Milletler'deki görüşme sırasında kuliste bir açıklama yapan İsrail’in BM Daimi Temsilcisi David Danon, karar tasarısının veto edilmesini beklediklerini söylemiş; "Burada yüz defa da oylama yapsanız, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz” demişti.

Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde konuşan İngiltere’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Kudüs konusunda uyuşmazlıkların görüşmelerle sonuçlandırılması gerektiğini vurguladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG