Erişilebilirlik

BM İklim Konferansında Anlaşma


BM İklim Konferansında Anlaşma
BM İklim Konferansında Anlaşma

Güney Afrika’da toplanan 194 ülkenin temsilcileri, küresel ısınmayı yavaşlatacak önlemler alınması konusunda yasal zorunluluk getiren bir anlaşmayı görüşmeyi kabul etti.

Varılan anlaşma uyarında sanayi ülkeleri, 2012’de süresi dolacak 1997 tarihli Kyoto Protokolüne beş yıl daha bağlı kalacak. Kyoto Protokolü ülkelerden sera gazı salınımı azaltma hedeflerini gerçekleştirmelerini yasal olarak öngörüyor. Ancak Rusya, Japonya ve Kanada Kyoto Protokolünün uzatılmasına katılmayacaklarını açıkladı.

Güney Afrika’nın Durban kentinde düzenlenen BM İklim Konferansı iki hafta sürdü.

Amerika, atmosferi en çok kirleten tüm ülkeler, aynı şekilde taahhütte bulunursa sera gazı kesintilerine gideceğini bildirdi.

Anlaşmaya karşı çıkan Çin ve Hindistan, diğer sanayi ülkelere mevcut yükümlülüklerini yerine getirmezken kendilerinin iddialı çevre koruma programları uyguladıklarını önesürüyor.

Kyoto Protokolü, dünyanın en kalabalık üç ülkesi Çin, Hindistan ve Amerika’yı bağlamıyor.

Konferansta küresel ısınmaya yolaçmaktan sorumlu tutulan seragazı salınımlarını daha da azaltacak acil önlemler alma sözü de verilmedi.

Delegeler buna karşılık yoksul ülkelere küresel ısınmayla mücadele etmeleri için bir yardım fonu kurulmasını kabul etti. Ancak fonun nasıl oluşacağı konusunda ayrıntılı bilgi verilmedi.

XS
SM
MD
LG