Erişilebilirlik

BM: ‘Kaşıkçı Cinayetinin Sanıkları Kamuya Açık Olarak Yargılansın’


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili soruşturma ve devam eden yasal sürecin yeterince şeffaf olmadığını belirterek sanıkların kamuya açık olarak yargılanması çağrısında bulundu.

Callamard, Kaçıkçı cinayetiyle ilgili zanlıların Suudi Arabistan’da devam eden davasının kapalı kapılar ardında devam ettiğini belirterek, bu durumun uluslararası standartlara uymadığını belirtti.

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili, BM’de bağımsız bir soruşturma başlatılmasına öncülük eden Fransız insan hakları uzmanı Callamard, Suudi Arabistan’ı Kaşıkçı cinayetiyle devam eden yargılama sürecinde yeterince şeffaf olmamakla suçladı.

Agnes Callamard
Agnes Callamard

“Yargı süreci uluslararası toplumu tatmin etmedi”

BM Özel Raportörü Callamard,“Suudi hükümeti şu ana kadar gerçekleşen yargılamanın uluslararası toplumu tatmin edeceğine inanıyorsa şiddetle yanılıyor” dedi.

Callamard, Kaşıkçı cinayetinin yabancı bir ülkedeki bir konsoloslukta işlenen bir yargısız infaz olduğunu belirterek, “Cinayetle ilgili süren yargı süreci Suudi Arabistan’ın öne sürdüğü gibi onların bir iç meselesi değil. Cinayete kurban giden Kaşıkçı’nın ailesinin de mağduriyetleri var. Diğer devletlerin de uluslararası antlaşmalar ve yasalar çerçevesinde sahip olduğu hakları var. Bu tür bir yargılama uluslararası hukuk standartlarına uymalı. Yargı süreci tarafsız ve şeffaf olmalı” diye konuştu.

“Sanıkların isimleri açıklanmalı”

BM Özel Raportörü Callamard, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yargılamanın şimdiye kadar devam eden süreçte hiçbir şekilde uluslararası hukuk normlarına uyulmadığını kaydederek, bu durumun Viyana Sözleşmesi ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu belirtti. Callamard, “Şu ana kadar Suudi Arabistanlı yetkililer yargılanan sanıkların adlarını bile kamuya açıklamadı. Mahkeme süreci kapalı kapılar ardında yapıldı” dedi.

“Suudi Arabistan uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeli”

Özel Raportör Callamard, Suudi Arabistan hükümetini, gazeteci Kaşıkçı’nın ortadan kaybolup öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturulmayla ilgili uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için somut adımlar atmaya davet etti. Kaşıkçı cinayetiyle Suudi Arabistan’dan taleplerini bir kaç ayrı maddede sıralayan Callamard, “Suudi Arabistan, yargılanan ve soruşturma altında olan tüm kişilerin adlarını, nelerle suçlandıklarını ayrıntılı olarak kamuya açıklamalı. Yargı sürecinde gerçekleşen tüm işlemleri, sanıklar aleyhindeki delilleri kamuya açmalı. Duruşma sürecini uluslararası bağımsız uzmanlar izleyebilmeli” şeklinde açıklama yaptı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG