Erişilebilirlik

BM: IŞİD Savaş Suçu İşliyor


BM: IŞİD Savaş Suçu İşliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

BM, IŞİD’in Suriye’de savaş suçu ve insanlık karşıtı suç işlediğini bildiriyor. BM’nin Cenevre’deki Suriye Soruşturma Komisyonu, IŞİD’i, rehinelerin kafasını keserek öldüren IŞİD militanlarını halkı terörize etmekle suçladı

IŞİD militanlarının vahşetinden kaçan en az 200 bin Suriyeli mülteci Türkiye’ye sığındı. Birleşmiş Milletler’in yeni raporuna göre, mültecilerin korkusu yersiz değil.

BM Suriye Soruşturma Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, “Rapor, IŞİD’in eline geçen kuzeydoğu Suriye’de yaşanan insanlık dramını ortaya koyuyor. Öldürmek veya sakat bırakmak bu bölgede sıradan bir olay haline geldi” diyor.

IŞİD, sigara içenleri, karşı cinsle konuşanları, hırsızlık yapanları çok ağır şekilde cezalandırıyor. Görgü tanıkları, çarmıha gerilmiş insanlar ve kesik başlar gördüklerini söylüyor.

Rapora göre, çocukları katliamları izlemeye zorlayan ve militan yetiştirme kamplarına alan IŞİD, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni de ihlal ediyor.

BM Suriye Soruşturma Komisyonu Üyesi Vitit Muntarbhorn, “Mülteci kamplarından birinde IŞİD’in kaçırdığı bir çocukla konuştum. Çocuk, militanların kendisiyle arkadaşlarının parmaklarını kestiğini anlattı” sözleriyle gözlemlerini aktardı.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu IŞİD komutanlarının insanlığa karşı suç işlediklerini söylüyor.

Muntarbhorn, “Bazı IŞİD liderleri veya liderliğe yakın olanlar yabancı uyruklu. Bu militanların vatandaşı oldukları ülkelerin bir an önce bu saldırganlara karşı harekete geçmesi gerekiyor” dedi.

Amerika’nın IŞİD hedeflerine karşı başlattığı hava saldırılarından sonra militanlar yerel halkın evlerinde saklanmaya başladı. Bu da sivil ölümlere yol açtı. Ayrıca IŞİD militanları ellerinde tuttukları bölgelerde insani yardımları da engelliyor.

Muntarbhorn bu konuda şunları söyledi: “Gıda sıkıntısı ve açlık yaşanan bölgeleri belirledik. Ancak buralara yardım ulaştıramamak yasadışı bir durum. İnsan hakları yasalarının ihlali söz konusu.”

BM Mülteci Dairesi, iç savaş yüzünden evlerini terk eden Suriyeliler’e yardım sağlıyor. Ancak, mülteci sayısının her geçen gün artması nedeniyle yardım fonları yetersiz kalıyor.

BM Mülteci Dairesi Szöcüsü Adrian Edwards da kaygılarını şu sözlerle dile getirdi: “Bu çok zor bir durum. Geçen yıl Suriye’de donarak ölen çocuklar gördük. Bu yıl, elimizdeki kısıtlı fonları kullanırken öncelik sırası izlemek zorundayız. Birçok kişi yine çok zor durumda kalacak”

Merkezi Cenevre’de bulunan 47 üyeli İnsan Hakları Konseyi, Mart 2011’den beri Suriye’de yaşanan insan hakları ihlallerini araştıran ve suçluları tespit eden bir panel görevlendirdi. BM’in son Suriye raporu, 300’den fazla kurban ve görgü tanığıyla yapılan söyleşilere dayanıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG