Erişilebilirlik

BM Heyeti İran'dan Eli Boş Döndü


Uluslararası Atom Enerji Dairesi baş denetçisi Herman Nackaert
Uluslararası Atom Enerji Dairesi baş denetçisi Herman Nackaert
Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Baş Denetçisi Herman Nackaerts ve ekibi, İran ziyaretini tamamlayarak Viyana’ya döndü.
Nackaerts’in İran temasları sırasında nükleer tesislerin denetime açılması konusunda bir anlaşmaya varamadığı bildiriliyor.
Nackaerts’in kendisi nükleer programların denetimi konusunda ilerleme sağlanıp-sağlanmadığına dair bir açıklama yapmadı.

Bu arada İran’ın nükleer yeteneğini güçlendirme çabalarını hızlandırdığı gözleniyor
Washington Post gazetesinde yer alan bir habere göre Tahran son aylarda Çin’den, onbinlerce halka şeklinde özel yapım mıknatıs satın alma girişimde Santrifüjlerde kullanılan bu mıknatısların İran’a satılması BM yaptırımları nedeniyle yasak. İran’ın mıknatısları satın alma girişiminde başarılı olup-olmadığı bilinmiyor.

Ancak İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Feridun Abbasi Çarşamba günü, ana nükleer tesis Natanz’a bir aydan beri gelişmiş yeni tür santrifüjler yerleştirdiklerini açıkladı.
Abbasi santrifüjlerin sadece düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum üretmek için kullanılacağını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi bugüne kadar kabul ettiği karar tasarılarında İran’dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını ve BM denetçilerine nükleer tesislerine giriş izni vermesini istedi.
Uluslararası Atom Enerji Dairesi, Amerika ve Avrupa Birliğinin uyguladığı yaptırımlar sonucu İran’ın geçen yıl petrol gelirlerindeki kaybının 40 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.

26 Şubat günü İran, Kazakistan’da Amerika, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya ile tekrar görüşme masasına oturacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG