Erişilebilirlik

BM: 'Han Şeyhun'da Kimyasal Saldırıyı Esat Rejimi Yaptı'


Birleşmiş Milletler savaş suçları soruşturma ekibi, Esat güçlerinin, Nisan ayındaki Han Şeyhun kasabası saldırısı dahil, 20’den fazla saldırıda, sivillere karşı kimyasal silah kullandığını belirtti.

Nisan ayında Han Şeyhun kasabasına yapılan kimyasal saldırıda 80’den fazla sivil yaşamını yitirmişti. Suriye Soruşturma Komisyonu’nun raporu, saldırıyı Esat güçlerinin yaptığı konusunda, şu ana kadarki en somut delilleri içeriyor.

Raporda ayrıca, Mart ayında Halep’te Amerikan uçaklarının bir camiye düzenledikleri ve 38 kişinin öldüğü saldırıda, sivilleri korumak için yeterli tedbirlerin alınmadığı da belirtildi.

Han Şeyhun kasabasında düzenlenen kimyasal saldırıda, Kimyasal Silahların Kullanılmasını Önleme Komisyonu, sarin gazı kullanıldığı tespit etmiş ancak saldırıdan kimin sorumlu olduğunu belirtmemişti.

Saldırının savaş suçu olarak ilan edildiği raporda ayrıca şu ifadeler yer alıyor: ‘Rejim güçleri, muhaliflerin bulunduğu bölgelerde kimyasal silah kullanımına devam etmiştir. Bu en ağır saldırıda, Suriye rejim uçakları Idlib’e bağlı Han Şeyhun kasabasına sarin gazı ile saldırmış ve çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere onlarca insan ölmüştür.’

2011’den bu yana 14. raporunu yayınlayan komisyon, bu güne kadar Suriye’de 33 kimyasal saldırı olduğunu belirledi. Bunlardan 27’si Esat rejimi tarafından düzenlendi. Bu yılın Mart ve Temmuz ayları arasında ise Esat rejimi 7 kimyasal saldırı yaptı.

Ancak Esat rejimi kimyasal silah kullandıklarını kabul etmiyor. Han Şeyhun’da muhalif güçlere ait silahları vurduklarını savunan Esat rejiminin iddiaları komisyon tarafından kabul edilmedi.

Suriye Soruşturma Komisyonu’nun açıkladığı son raporda ayrıca Mart ayında Halep’te bir camiye yapılan saldırıda, Amerika liderliğindeki IŞİD’e karşı mücadele koalisyonunun sivilleri korumak için yeteri kadar önlem almadığı da belirtildi.

Amerikan ordusuna ait araştırmacılar Haziran ayında, Mart ayında saldırılan camide El Kaide militanlarının toplantı yaptığını bu yüzden de saldırının doğru bir karar olduğunu savunmuştu. Amerika’ya göre, saldırıda El Kaide toplantısına katılanlar öldürülmüş ancak saldırı sadece bir sivilin ölümüne yol açmıştı.

BM raporunda ise, Amerikan F-15 uçaklarının, caminin hemen yanındaki başka bir noktayı hedef aldığı ve saldırıdan kaçan kişilere de İHA aracılığıyla füze fırlatıldığı belirtiliyor.

Raporda, komisyonun saldırıda ölenlerin akrabaları ve ilk yardım ekipleriyle yaptıkları görüşmeler sonrası, o gün camide her zaman yapılan dini bir toplantının yapıldığının anlaşıldığı yazıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG