Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi Acil Toplanıyor


Taleban güçlerinin Afganistan’da Kabil’e ulaşmasının ardından aralarında Rusya, Fransa, Estonya, Norveç’in de olduğu birçok ülke Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acilen toplantıya çağırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Afganistan'daki duruma ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil toplanması için çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da NATO ve Birleşmiş Milletler’e bir an önce Afganistan’la ilgili üst düzey toplantılar yapması çağrısında bulundu.

Johnson’ın Afganistan’daki durumla ilgili BM ve NATO yetkilileriyle görüştüğü de kaydedildi.

Çağrıların ardından diplomatlar Güvenlik Konseyi'nin yeni haftanın ilk gününde Afganistan'daki gelişmelerle ilgili toplanacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Taleban’a ve diğer taraflara hayatları korumaları için ellerinden gelen çabayı göstermeleri çağrısında bulundu.

Guterres önceki günkü açıklamasında da Afganistan'daki durumun kontrolden çıktığını belirterek, Taleban'a saldırılarına derhal son vermesi ve müzakere masasına geri dönmesi için çağrısında bulunmuştu.

Guterres, Afganistan’da gelinen son durumu trajik ve kaotik bir durum olarak nitelendirmişti.

Guterres, ülkede insani ihtiyaçların her saat başı giderek arttığını ve ülkenin büyük ölçüde kontrolden çıktığını da vurgulayarak, ”Afganistan’da kaos ve umutsuzluk hakim. Trajik bir şekilde nesiller boyu çatışma yaşayan bir ülke için bile gelinen son durum kaotik. İnsanlar çaresiz ve sancılı. Uzun bir süredir acı çeken halk inanılmaz bir trajedi içinde” demişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG