Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye'ye Karşı 'Ciddi Önlem' Alması İstendi


Ban Ki Moon
Ban Ki Moon

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye’de son on ayda yaşanan muhalefet ayaklanmaları sırasında kaydedilen ölü sayısının “kabul edilemez boyutlara ulaştığına” dikkati çekerek, Güvenlik Konseyi’nden Şam hükümetine karşı “ciddi bir önlem” almasını istedi.

Abu Dabi’ye yaptığı ziyarette konuşan Ban, BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye krizini çözme konusunda “tutarlı davranma” çağrısında bulundu. Konsey’in Batılı üyeleri, Suriye hükümetinin kınanması amacıyla aylardır bir karar çıkarmaya çalışıyor, ancak girişim diğer daimi üyeler Rusya ve Çin tarafından engelleniyor.

Esad rejiminin askeri müttefiki Rusya, Güvenlik Konseyi’nden çıkacak kınama kararının yalnızca hükümeti değil, muhalefeti de kapsaması gerektiğinde ısrar ediyor.

Rusya’nın Suriye’deki şiddet olaylarına yönelik hazırladığı Güvenlik Konseyi karar tasarısının ise Batı’nın ısrar ettiği derecede sert söylem içermediği ve kafa karıştırıcı olduğu savunuluyor. Konsey’in geçici ve daimi 15 üyesi bugün toplanarak Rusya’nın son bir ay içinde sunduğu üçüncü karar tasarısını ele alacak.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı M.L. Bogdanov, dün Moskova’da Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns’le görüştü. Bogdanov’un Burns’e, Suriye’nin egemenliğine saygı duyulması ve krizini kendi içinde barışçı bir şekilde çözmesi amacıyla halkına yardımcı olma çağrısı yaptığı bildirildi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG