Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi'nden Libya'ya Askeri Müdahale Kararı


BM Güvenlik Konseyi'nden Libya'ya Askeri Müdahale Kararı
BM Güvenlik Konseyi'nden Libya'ya Askeri Müdahale Kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya Lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin ilerlemesini önlemek için bu ülkeye askeri müdahale kararı aldı.

Acil Toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, sivillerin korunması için “tüm gerekli önlemlerin alınmasını” kararlaştırdı. Kararla ilgili yalnızca Brezlya, Çin, Almanya, Hindistan ve Rusya çekimser oy kullandı.

Karar metni, Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge uygulanmasını da kapsıyor.

Reuters haber ajansına konuşan Fransız diplomatik kaynakları birkaç saat içinde bir operasyon başlatılabileceğini söylüyor. Fransa Başbakanı François Fillon, hükümetinin Libya’ya derhal müdahalede bulunmak istediğini bildirdi. Operasyona Fransa, İngiltere ve Lübnan destek veriyor, Amerika’nın ise katılıp katılmayacağı bilinmiyor.

Karar, Kaddafi’nin dün gece isyancıların elindeki Bingazi’ye operasyon düzenleyeceği ve “acımasız” davranacağını söylemesini izliyor. Kaddafi, radyo açıklamasında “Ev ev, oda oda, geleceğiz” diye uyarıda bulunmuştu.

Güvenlik Konseyi kararı, Libya’daki durumun ciddiyetinden derin kaygı duyulduğunu, isyancıların ölümleri pahasına Kaddafi rejimini devirmeye çalıştığını belirtiyor. Kararda ayrıca derhal ateşkes çağrısı yapılıyor ve sivillere yönelik şiddete de son verilmesi isteniyor.

Bingazi’nin ana meydanında toplayan binlerce kişi, Güvenlik Konseyi kararını havaya ateş açarak ve havai fişeklerle kutladı.

Libya devlet televizyonuysa, ülkeye yönelik askeri bir müdahalenin, tüm Akdeniz’deki hava ve deniz trafiğini tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG