Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi Suriye'yi Kınadı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’den Akçakale’ye atılan ve beş sivilin ölümüne yol açan havan topu mermisiyle ilgili olarak dün Şam hükümetini kınayan bir karar çıkardı.

Ancak karar Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi Rusya’nın müdahalesiyle karşılaştı.

Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin önceki günkü başvurusu üzerine Suriye’yi kınayan bir karar tasarısı metni hazırlamıştı. Konsey’in geçici üyesi Azerbaycan tarafından hazırlanan metinde Suriye, Akçakale’ye düşen havan topu mermisinden dolayı en sert dille kınanıyordu ve olay “Suriye krizini alarm verici boyutlarda komşu ülkelere yayma çabalarının bir örneği” olarak niteleniyordu.

Diplomatlar Rusya’nın metne müdahalesinin daha önceden beklendiğini bildirmişti. Nitekim Konsey’in onayladığı son kınama metninde, Suriye’nin uluslararası hukuku ihlal ettiği, uluslararası barış ve güvenliğe zarar verdiği ibaresi kaldırıldı. Kararın bağlayıcılığı bulunmuyor.

Suriye’nin müttefikleri Rusya ve Çin, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olduklarından, Şam hükümetine yaptırım öngören tüm yasaları veto ederken, kınama tasarılarını da yumuşattı.

Son olarak Çin Dışişleri Bakanlığı Suriye’yle tırmanan bu gerginliğe yönelik Türkiye’ye itidal çağrısında bulundu.

Suriye’nin BM Büyükelçisi: ‘Türkiye’yle Savaş İstemiyoruz’

Suriyeli büyükelçi Beşar Caferi, Rusya ve Çin'in BM daimi temsilcileriyle
Suriyeli büyükelçi Beşar Caferi, Rusya ve Çin'in BM daimi temsilcileriyle
Bu arada Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Suriye’nin Türkiye de dahil tüm komşularıyla iyi ilişki sürdürmek istediğini açıkladı.

Caferi Türkiye’nin ülkelerine karşı izlediği tutumun yanlış olduğunu savunmakla birlikte, ne Türkiye ne de komşularıyla bir çatışma yaşamak istediklerini söyledi.

Akçakale’de hayatını kaybedenler için Şam hükümetinin üzüntü duyduğunu belirten Suriye’nin BM büyükelçisi, “Türk hükümetinin de aynı şekilde bize karşı, Türkiye sınırından Suriye’ye giren teröristlerin öldürdüğü yüzlerce masum Suriyeliye karşı aynı duygularda olmasını umuyoruz,” diye konuştu.

ABD: ‘Türkiye Güçlü Müttefikimiz’

ABD'nin BM daimi temsilcisi Susan Rice
ABD'nin BM daimi temsilcisi Susan Rice
Amerika’nın BM Büyükelçisi Susan Rice ise Türkiye’ye destek verdi. Rice konuşmasında Suriye’nin havan topu saldırısını kınadı, “Türkiye Amerika’nın güçlü bir müttefikidir” diye konuştu. Rice bu tarz sınır ötesi saldırıların hem bölgesel, hem de uluslararası barış ve istikrarı bozduğunu söyledi. Amerika’nın BM daimi temsilcisi, Güvenlik Konseyi’nden bu konuda sorumlu davranıp harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Amerika’dan bir destek de dün yine Dışişleri Bakanlığı’ndan gelmişti. Bakanlık sözcüsü Victoria Nuland, Washington’daki günlük basın brifinginde, beş sivilin hayatını kaybettiği havan topu saldırısının ardından Türkiye’nin Suriye’ye verdiği karşılığın ölçülü olduğunu söyledi.

Nuland, “Türkiye’nin yanıtının doğru bir karar olduğunu, caydırıcı özelliği bulunduğunu ve orantılı bir yanıt olduğunu düşünüyoruz,” diye konuştu. Türkiye’nin egemenlik haklarının ihlali halinde karşılık vereceğini gösterdiğini belirten Amerikalı sözcü, Şam hükümetinin benzer hareketlerinin önlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Benzer bir destek de Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon’dan geldi. Pentagon sözcüsü George Little gazetecilere yaptığı açıklamada, “Umarız bu daha büyük bir çatışmaya dönüşmez. Umarız gerginlik azalır,” diye konuştu.

Little, sorumluluğun Esad rejiminde olduğuna işaret ederek, “Suriye hükümetinin Türkiye sınırındaki hareketlerinden rahatsız olduk. Biz Türk müttefiklerimizle birlikteyiz” dedi.

Akçakale Sınırı Sakin

Havan topu saldırısından iki gün sonra Akçakale’de sınırda durumun sakin olduğu bildiriliyor. Sınırın öbür yanından gelen havan topu mermisi, beş sivilin ölümüne yol açmış, buna karşılık da Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’nin el Abyad bölgesini topçu ateşine tutmuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı araçlar sınırda halen devriye geziyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi dün askeri ani bir müdahale kararı olasılığına karşı dün hükümete yetki veren tezkereyi onaylamıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG