Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi Olağanüstü Toplanıyor


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze’de meydana gelen protesto gösterilerinde, İsrail güvenlik güçlerinin protestoculara ateş açmasıyla en az 55 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, 2 binden fazlasının yaralandığı olaylar nedeniyle acil toplanıyor.

Güvenlik Konseyi geçici üyesi Kuveyt’in talebi üzerine olağanüstü toplantının yarın gerçekleşeceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak günlük basın toplantısında, BM Genel Sekreteri Antonio Gutarres taraflara itidal çağrısında bulunduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Gutarres, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze’deki
Protesto gösterilerinde çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybetmesinin 'alarm verici bir durum olduğu söyledi. Gutarres, protestoculara gerçek mermilerle saldıran İsrailli güvenlik güçlerine gerilimi tırmandırmaları konusunda itidal çağrısında bulundu.

Gutarres, Hamas’ ın bölgede gerçekleşen protesto gösterilerinde çeşitli kışkırtıcı eylemleri durdurma sorumluluğu taşıdığını kaydetti.

Daha fazla can kaybının yaşanmaması için taraflara itidal çağrısında bulundu. Filistin – İsrail sorunun çözümünün her ikisinin de başkenti Kudüs olan iki devletli çözümden başka bir alternatifi olmadığı kaydetti.

"Ölümler derin endişe yaratıyor"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Viyana'da Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile yaptığı görüşmesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında, Gazze ile ilgili gelen ölüm haberlerinin kendisini derin endişeye sevk ettiğini söyledi.

Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, İsrail'in Filistinlilere karşı saldırılarının kabul edilemez olduğunu belirterek BM Güvenlik Konseyi’ne acil toplanma çağrısında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG