Erişilebilirlik

Suriye'de Yeni Katliam


Suriyeli İnsan hakları eylemcileri, ordunun Hula kentine düzenlediği topçu saldırısında Cuma gününden bu yana 30'u on yaşının altındaki çocuklar olmak üzere 90'ı aşkın kişinin öldüğünü açıkladı.

Saldırılar altı ay önce hükümet ve direnişçiler arasında varılan kırılgan ateşkesi büyük ölçüde tehlikeye attı.

YouTube sitesinde gösterilen videolar, öldürülen çocukların görüntülerine yer veriyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlem adlı örgütün yetkilileri, Hula’daki saldırılar yüzünden insanların evlerinden kaçtığını, Şam’da da hükümet karşıtı gösteriler düzenlendiğini bildirdi.

Türk Dışişleri Bakanlığı yayınladığı açıklamada katliamı şiddetle kınadığını bildirdi.Saldırıyı kınayanlar arasında, BM'nin Suriye'de bulunan gözlemci heyetinin başkanı Norveçli BM komutanı Robert Mood da bulunuyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius şiddet olaylarını kınadı ve Paris’te bir Suriye’nin Dostları Grubu toplantısı düzenleme çağrısında bulundu. Geçmişte Türkiye’de de toplantı düzenleyen grup Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevinden alınması için çalışıyor.

Muhalefetteki Suriye Ulusal Konseyi de şiddet olayları yüzünden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne acil oturum düzenleme çağrısında bulundu.

Bir BM ekibi durumu yerinde incelemek üzere Hula’ya gitti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, güvenlik kuvvetlerinin aşırı müdahalelerinin sonucunda iki tarafın da “kitlesel boyutlarda insan hakları ihlalleri” işlediğini söyledi.

Ban, Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği raporda, BM gözlemcilerinin Suriye’de bulunmasının sakinleştirici etkisi olduğunu, ancak ülke genelinde şiddet olaylarının yüksek düzeyde olduğunu bildirdi.

Şam hükümeti şiddet olaylarından sözde teröristleri suçluyor.

BM’nin tahminlerine göre şiddet olaylarının başladığı Mart 2011’den bu yana Suriye’de 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG