Erişilebilirlik

BM Gözlemci Ekibi Katliam Yapılan Tremseh Köyünde


Birleşmiş Milletler gözlemcileri, Suriye’de 200’den fazla kişinin öldürüldüğü bildirilen Tremseh köyünde incelemelerde bulundu.

11 araçlık konvoyla Hama iline bağlı köye giren BM gözlemcileri, saldırının hedefinin bazı rejim muhaliflerinin evleri olduğunu bildirdi. Gözlemciler, inceleme yaptıkları Sünni köyünde top, havan topu ve hafif silahlar kullanıldığına dair izler bulunduğunu açıkladı.

Ölü sayısı hakkında çelişkili rakamlar veriliyor. En az 100, Reuters haber ajansına göreyse 220 kişinin öldürüldüğü bildirilirken, BM yetkilileri hiçbir rakamı doğrulayamadıklarını belirtti.

Uluslararası Temsilci Kofi Annan, Tremseh köyünde işlenen “zulümden” ordu ve onlara bağlı silahlı milisleri sorumlu tuttu. Muhalefet eylemcileri, Tremseh katliamının geçen yıl başlayan ayaklanmanın en kötü şiddet olayı olduğunu savunuyor.

Suriye devlet basını, Tremseh katliamından “teröristlerin” sorumlu olduğunu bildirdi.

Türk Dışişleri Bakanlığı da Tremseh katliamını sert bir dille kınadı.

Bu arada Pekin hükümeti Tremseh katliamından sonra Birleşmiş Milletler’de bir karar tasarısı hazırlanması konusunda ciddi çalışma yürüteceğini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Weimin, Güvenlik Konseyi’nde tüm üyelerin uzlaşacağı bir karar tasarısına “ciddi baktıklarını” söyledi.

Son olarak İngiltere tarafından hazırlanan, Amerika, Fransa ve Almanya’nın desteğini alan yeni bir karar tasarısı, Şam hükümetini, uluslararası temsilci Kofi Annan’ın geçiş planına uymaya zorlamayı amaçlıyor

İntihar Saldırısı Güvenlik Yetkilisini Hedef Aldı

Öte yandan muhalefet, sivilleri hedef alan yeni saldırıların devam ettiğini bildiriyor. Suriye İnsan Hakları Gözlem adlı örgüt, Muhrada kentinde güvenlik güçlerini hedef alan bir intihar saldırısında üç sivil ve bir güvenlik yetkilisinin öldüğünü bildirdi. Ölen sivillerin iki kadın ve bir çocuk bulunuyor.

Çevre binalara da hasar veren intihar saldırısı, bombalı bir araçla düzenlendi. Bombanın araca yüklü soğanların arasına gizlendiği bildirildi.

Direnişçiler son haftalarda gittikçe daha artan yoğunlukta devlete ait bina ve personeli hedef almaya başladı. Bununla birlikte saldırıların El Kaide’nin geçmişteki eylemlerine benziyor olması, Suriye’de İslamcı fanatiklerin güçlenmeye başladığı kaygısı uyandırıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlem, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, ordunun ayrıca güneydeki Khirbet Gazale’yi topçu ateşine tuttuğunu bildirdi. Londra merkezli örgüt, ülke genelindeki şidddet olaylarında 30’u aşkın kişinin öldüğünü belirtti.

Suriye'de 17 ayı dolduran çatışmalarda 17 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor. Tüm olaylardan "teröristleri" suçlayan Şam hükümeti, ölenlerin 4 bininin güvenlik görevlisi olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG