Erişilebilirlik

Denktaş Barış Özlemiyle Öldü


Denktaş Barış Özlemiyle Öldü
Denktaş Barış Özlemiyle Öldü

Kıbrıs adasında Türk tarafına eşitlik ilkesine dayalı varoluş tanınması için ömrü boyunca mücadele eden Rauf Denktaş, Kıbrıs Türk halkına "bağımsız ve egemen Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke olma" hedefini vasiyet etti. Denktaş, 88 yaşında veda ettiği Kıbrıs'ta Salı günün devlet töreniyle Lefkoşa'daki Türk Mukavemet Teşkilatı Anıtı'nın bulunduğu Cumhuriyet Parkı'na defnedilecek.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Rauf Denktaş'ın, hukukçu kimliğiyle başladığı siyasi mücadelesinde belki de tutamadığı tek söz eşi Aydın Denktaş'a "sadece 1 yıl halk için çalışacağım" diyerek yaptığı vaad oldu. Aydın Denktaş'ın 63 yıllık eşi Rauf Denktaş, bugün "Kıbrıs Türk Halkı'nın Babası" olarak anılan isim. Çocuklarından 1957'de kızı Dilek, 1958'de oğlu Münir ve 1985'te oğlu Raif'i kaybeden Denktaş, son 8 aydır sürdürdüğü organ yetmezliklerine karşı hayatta kalma direncini yitirdi. Oğlu Serdar Denktaş, ölüm haberini açıklarken, "Tesellimiz şu. Babam üç evlat bıraktı belki geride ama daha önce kaybettiği üç evladıyla kucaklaşmış durumda" dedi. Zaman zaman öldüğünde oğlu Raif'in yanına Lefkoşa Türk Belediye Mezarlığı'ndaki aile kabristanına gömülmek istediğini dile getirmiş olan Denktaş kurucu devlet başkanı kimliği nedeniyle Lefkoşa'daki Cumhuriyet Parkı'na defnedilecek.

Cenaze töreni Salı günü

Türkiye'de üç günlük, Kıbrıs'ta altı günlük yas ilan edilirken, ada halkı Denktaş'ın çalışma ofisinde açılan taziye defterine duygularını yazmaya başladı. Salı günkü cenaze töreni için adadaki okullar ve kamu kurumlarda resmi tatil ilan edildi. Türkiye'den Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdopan, TBMM Başkanı Cemil Çicek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, askeri üst düzey yetkililer yanında birçok siyasetçi ve sanatçı cenazaye katılacağını açıkladı.

Ölüm haberinin ardından Cumhurbaşkanı Gül, "Milletimiz gerçek bir kahramanını yitirmiştir" derken, Denktaş'ın aziz hatırasını yaşatacak en önemli kazanımın Kıbrıs'ta adil ve kalıcı barışı tesis etmek olacağını belirtti. Başbakan Erdoğan, Türkiye'de derin bir üzüntü yaşandığını dile getirdi.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, "Bir tarih daha göçmüştür... Elbette Kıbrıs Türk halkı baba Denktaş'ı unutacak değildir. Kıbrıs Türkü'nün nerelerden nerelere geldiğini Denktaş'ın kitapları okunduğu takdirde, yetişen gençlerimiz de iyi anlayacaktır" dedi.

Oğlu Serdar Denktaş da, "Kıbrıs Türkü'nü, Anadolu insanını öksüz bıraktı ama bu toprakları vatan yapan şehit Mehmetçik ve mücahitlerle şimdi buluşmuştur" sözleriyle duygularını dile getirdi.

Mümtaz Soysal: "Herşeyden önce insandı"

Onunla birlikte çalışmış birçok siyasetçi, gazeteci ve akademisyen de gün boyunca basın kuruluşlarına verdikleri demeçlerde, Rauf Denktaş'ın Kıbrıs mücadelesi yanında kişiliğindeki "barışçı" yönleri vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal, "Herşeyden önce insandı" sözleriyle yakın arkadaşlık ilişkisi kurduğu Denktaş'ın liderlik kimliği yanında sevencenliği gibi kişisel özelliklerini anlattı.

Kıbrıs ve Türkiye'de dün ve bugünkü gazetelerde Rauf Denktaş ile ilgili ayrıntılı haberler yer aldı. Bu haberlerde, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nde Denktaş için "işgalci" gibi suçlamalar yönelten değerlendirmeler eleştirildi. Bu arada Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, Rum basını ve halkına, Denktaş'ın ölümü nedeniyle üzüntü yaşayan Kıbrıs Türkleri'nin duygularına saygı gösterilmesini istedi. Hristofyas, Eroğlu'nu da telefonla arayarak, başsağlığı diledi.

"Bağımsız cumhuriyet..."

Rauf Denktaş, ölümünden kısa süre önce başucunda bekleyen kızı Ender Denktaş Vangöl aracılığıyla Kıbrıs'ta barış sağlanması için yürütülen müzakerelerde Rum tarafını temsil eden Hristofyas'a da mesaj göndermişti. Ender Denktaş Vangöl, babasının "Söyle Hristofyas'a burası bağımsız bir cumhuriyettir" mesajı verdiğini açıklamıştı. Denktaş'ın, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde ölümü öncesinde bile Kıbrıs'ın geleceğinden yana duyduğu endişeyi yakınlarıyla paylaştığı da açıklamalara yansıdı.

Vasiyetini hep yineledi

Rauf Denktaş, ilerleyen yaşı nedeniyle son yıllardaki demeçlerinde, Kıbrıs konusundaki vasiyetini de açıkça dile getirmişti. Denktaş, Kıbrıs Türk Tarafı'nı "bağımsız ve egemen Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke olarak görmek istediğini" söylemişti. Denktaş, Kıbrıs'ta Türk tarafını "azınlık" statüsünde bırakacak her türlü anlaşma koşulundan endişe duyduğunu vurgulamıştı. Adada Rum ve Türk halklarına "eşit statü" sağlayacak bir anlaşma gerçekleşmediği sürece "kalıcı barış" olamayacağını anlatmıştı. Bu çerçevede, Denktaş'ın mirası da kızının söylediüi gibi Kıbrıs Türk halkı açısından "bağımsızlık ilkesi" olarak yorumlandı. Bu yöndeki yorumlardan biri de Denktaş ile kısa bir süre öncesinde yapılan röportaj çerçevesinde bugünkü Cumhuriyet Gazetesi'nde yer aldı.

Denktaş'ın ölümüyle ilgili değerlendirmelerde bir ortak nokta da, "O'nun adada barış sağlanması konusundaki özlemi" oldu.

Salı günü ömrünü adadığı Kıbrıs'ta ebediyete uğurlanacak olan Denktaş, geride bıraktığı Kıbrıs vasiyeti ile her zaman anılmaya devam edecek görünüyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG