Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri Siyasi Çözüm Çağrısında Bulundu


United Nations Secretary-General Ban Ki-moon speaks about the Syria conflict during a news conference at the U.N. Headquarters in New York, Sept. 3, 2013.
United Nations Secretary-General Ban Ki-moon speaks about the Syria conflict during a news conference at the U.N. Headquarters in New York, Sept. 3, 2013.

Ban Ki Moon Suriye’de siyasi çözüm çağrısında bulundu ve askeri güce, yalnızca ülke savunması ve Güvenlik Konseyi kararlarının sonucunda başvurulmasının yasal olduğunu hatırlattı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon Suriye’de siyasi çözüm çağrısında bulundu ve askeri güce, yalnızca ülke savunması ve Güvenlik Konseyi kararlarının sonucunda başvurulmasının yasal olduğunu hatırlattı.

Ban Ki Moon, Suriye’nin ana gündem maddesi olacağı G20 zirvesi için St. Petersburg’a gitmeden önce gazetecilere açıklama yaptı ve Barack Obama’nın askeri müdahale kararını Kongre’ye danışmasını olumlu bulduğunu belirtti.

Ban umudunun bundan sonra atılacak adımların BM Sözleşmesi’ne uygun olması olduğunu söyledi ve güç kullanımının ya BM Sözleşmesi’nin 51. Maddesi’nin öngördüğü gibi ülke savunması durumunda ya da Güvenlik Konseyi’nin eylem kararı durumunda yasal olduğunu söyledi ve bunun BM’nin katı prensibi olduğunu belirtti.

Kimyasal silah kullanımının kanıtlanması durumunda, kullanan kim olursa olsun büyük bir savaş suçu olduğunu söyleyen genel sekreter böyle bir eylemin cezasız kalmaması gerektiğini ekledi. Ancak Ban, Suriye’deki savaşın şimdikinden daha fazla şiddete bulaştırılmasından da kaçınılması gerektiğini söyledi.

Suriye’deki ve bölgedeki kargaşanın kimsenin çıkarına olmadığını söyleyen genel sekreter, en kısa sürede Cenevre’de siyasi bir konferans düzenleme çalışmalarının yeniden başlaması çağrısında bulundu.

Ban, Suriye’den dönen BM uzman ekibinin topladığı örneklerin yarın analiz için laboratuvarda olacağını söyledi.

Suriye’de 2 hafta geçiren ekip Suriye’de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını belirlemekle yükümlü, ancak sonuçlar bunların kim tarafından kullanıldığını ortaya koymayacak.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG