Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri Guterres 2019 Hedeflerini Sıraladı


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yeni yıl mesajında 2019’da öncelik vereceği konuları sıraladı, uluslararası camiaya BM değerlerini eylemlerle pekiştirme çağrısında bulundu.

Guterres, bu yıl öncelikli olarak odaklanacağı beş konuyu, diplomasinin güçlendirilmesi, iklim değişikliğiyle ilgili çalışmaların arttırılması, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne yönelik ilerlemenin hızlandırılması, teknolojinin olumlu ve olumsuz yönlerinin belirlenmesi ve BM değerlerinin dünya çapında yeniden sağlamlaştırılması olarak sıraladı.

New York’ta BM genel merkezinde konuşan Guterres, tüm zorluklara ve sorunlara rağmen BM’nin 2018 yılında ‘gerçek anlamda fark yarattığını’ ancak dünyanın ‘birçok sorunla’ karşı karşıya kaldığı bir dönemde çok daha fazlasının yapılması gerektiğini savundu.

Guterres, “Kaydedilen ilerlemeyi takdir ederken bunun bize yeterli gelmesini bekleyemeyiz. Hizmet verdiğimiz insanların ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak için çalışmalarımızı hızlandırmak zorundayız” diye konuştu.

Etkili diplomasi

Dünyadaki çatışmaların sonlandırılıp barışın sağlanması hedefiyle yol alırken ortaklıkların en temel gereksinim olduğunu vurgulayan Guterres, etkili diplomasi için toplumlarda oy birliğinin ve kadınların barış sürecine katılımının da en önemli hususlar arasında bulunduğunun altını çizdi.

Dünyanın birçok yerinde etkili diplomasinin güçlendirilmesi gerektiğine değinen Guterres, Sahel bölgesi, Mali, Güney Sudan, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinde bunun çok daha büyük önem taşıdığını belirtti.

Guterres BM Güvenlik Konseyi’nin desteğine ve uluslararası camianın birliğine ihtiyaç duyulan diğer kritik çatışma bölgelerinin Yemen, Libya, Suriye ve Afganistan olduğunu da hatırlattı.

İklim değişikliğiyle mücadele

İklim değişikliğinin hem bugün hem de gelecek açısından dünyanın karşılaştığı en büyük zorluk olduğu değerlendirmesinde bulunan Guterres, Paris İklim Anlaşması çerçevesinde alınan kararların uygulanması için ‘çok daha fazla azimle’ hareket edilmesi gerektiğini savundu.

Genel Sekreter ayrıca 2020 yılında tüm Paris İklim Anlaşması taraflarının kaydedilen ilerlemeyi inceleyerek yeni hedeflerini belirlemeleri gerekeceğini ve 2050 yılı itibariyle de tüm zararlı gaz salımının sıfıra indirilmiş olmasının hedeflendiğini anımsattı.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri sürecinin hızlandırılması

Guterres, çok sayıda hükümet ve aktörün BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne yönelik önemli oranda çaba harcadığına değindi ancak mevcut çalışmaların hedeflenen değişim ve ilerlemeleri henüz yakalayamadığının da altını çizdi.

‘Hükümetlerin, yoksulluk ve eşitsizlikle mücadelede neyin etkili olacağını çok daha iyi belirlemeleri gerektiğine’ vurgu yapan Guterres, güçlü ve kapsayıcı ekonomilerin bir taraftan da çevre odaklı olmak zorunda olduğunu ve bunun için gereken finansal çözümlerin de güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Yeni teknolojileri iyi kavrama

Hızlı teknolojik ilerlemenin yarattığı büyük etki de Guterres’in değindiği konular arasındaydı. Teknolojik yeniliklerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve barışa yönelik çalışmalara da çok önemli katkı sağlayabileyeceği görüşünü dile getiren Guterres, diğer taraftan bu hızlı ilerlemenin etkilerinin ölçülemeyecek bir boyut alabileceği yönünde uyarı yaptı.

Guterres, yeni teknolojilerin iyiye kullanımını sağlamak adına dijital kapasitenin güçlendirilmesi ve dijital eşitsizliğin azaltılmasını da Guterres’in 2019 yılı öncelikleri arasında saydı.

BM değerlerinin pekiştirilmesi

Genel Sekreter Guterres, BM Sözleşmesi’nde öne çıkarılan barış, adalet, insanlık onuru, hoşgörü ve dayanışma gibi evrensel değerlerin ‘dünyanın her yerinde saldırıların hedefinde’ olduğuna dikkat çekti. Guterres ayrıca ‘ideolojik bir savaş’ yaşandığı yorumunda bulunarak, “Çok eskide kalmış dönemlerin rahatsız edici ve nefret dolu yankılarını duyuyoruz ve zararlı görüşler yaygınlaşıyor” dedi.

Guterres, kurum olarak, halkların sıkıntılarının, korkularının ve endişelerinin anlaşılması için daha derin çaba göstermeleri ve onların hızla değişen dünyaya yeteri kadar ayak uyduramamalarının altında yatan nedenleri belirlemek için çalışmaları gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yeni yıl mesajını “Değerimizi eylemlerimizle gösterelim” ifadesiyle tamamladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG