Erişilebilirlik

BM Genel Kurulu'nda Söz Liderlerde


Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurulu çalışmalarında söz dünya liderlerinde. BM Genel Kurul salonunda başlayan toplantının açılış konuşmasını 74. Genel Kurul Başkanı Muhammed Bande yaptı. BM’ye üye 193 ülkenin devlet, hükümet ve heyet başkanlarının katıldığı oturumda, Bande’nin ardından kürsüye BM Genel Sekreteri Antonio Guterres çıktı.

Genel kurula hitap eden Guterres, dünyanın günümüzde çok önemli sorunlarla yüz yüze kaldığını belirterek, “Kadınlar fırsat ve eşitlik istiyor. Makineler insanların işlerini ellerinden alıyor. İnsanlar iş istiyor. Savaşlar, çatışmalar can alıyor” dedi. Guterres dünyada gerilimlerin, çatışmaların ve terörün giderek arttığını belirterek, “Körfez'de çok kötü sonuçlara yol açabilecek gelişmeler yaşanıyor. Körfez’de silahlı bir çatışma yaşanması ihtimalinden endişe duyuyoruz” dedi.

Bölgede tırmanan gerilimin yapılacak herhangi bir yanlışlıkla çok ciddi bir krize dönüşebileceğini vurgulayan Genel Sekreter Guterres, “Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine düzenlenen saldırı kabul edilemez. Bölgedeki en ufak bir kıvılcım en ufak bir hata veya yanlış bir hesap derin krizlere neden olur. Bunları göz önüne alarak itidalli olmalıyız. İtidali sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi.

Macron: ''ABD ile İran müzakere masasına geri dönmeli”

BM Genel Kurulu’na hitap eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’nin İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra bölgede gerilimin tırmandığını belirterek, ABD’nin mutlaka İran’la uzlaşma masasına yeniden dönmesi gerektiğini kaydetti. Dünyanın pek çok sorunla karşı karşıya kaldığını belirten Macron, “Küresel sorunlarla mücadele etmek siyasi cesaret ister” diye konuştu.

Macron, Körfez’de tırmanan gerilimin alevlenme noktasına geldiğini belirterek, İran ile ABD arasında uzlaşmanın sağlanması gerektiğine işaret etti.

Macron, Yemen’de gelinen kriz durumunun çözülmesi, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması gerektiğini belirtti. Suriye konusunda da görüşlerini genel kurula aktaran Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Genel Sekreter’in Suriye ile ilgili açıklamalarını yapıcı bulsa da İdlib konusundaki endişelerinin sürdüğünü ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Bu zorluklarla başa çıkmak için her şeye sahibiz. Bilimin kalitesini, finansmanı, inovasyonu, gençlerin iklim değişikliği konusunda seferber olmalarını ve özgürlüklerin korunmaya çalışılması önemli. Barışı inşa etme cesaretimiz olmalı. Dünyanın tüm bölgelerinde, barış inşası için risk almak, diyaloğa girmek, taviz vermek ve güven yeniden inşa etmek zorundayız” dedi.

Moon Jae in: ''İki Kore arasındaki askerden arındırılmış bölge barış alanı olacak”

BM Genel Kurulu’na hitap eden Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgenin uluslararası bir barış alanına dönebileceğini belirterek, “Hatta bu bölge Birleşmiş Milletler’in kültürel mirasları arasında bile yer alabilir” diye konuştu.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae–in, “Bu alan, doğudan batıya 250 kilometre, kuzeyden güneye ise dört kilometre uzanan devasa bir yeşil bölge. Bu sınırlar 70 yıllık bir askeri çatışmayı, trajediyi anlatıyor. Ekolojisi bozulmamış bu bölge aynı zamanda yaşadığı tarihle barış özlemini kucaklayan sembolik bir alan haline geldi. Bu bölge insanlığın ortak mirasıdır ve değeri tüm dünyayla paylaşılmalıdır. İki Kore arasında barış sağlandıktan sonra, bu alanın UNESCO’nun ‘Dünya Kültürel Mirası Alanı’ olarak nitelemek için Kuzey Kore ile birlikte çalışacağım” dedi.

Sisi: ''Başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet"

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, BM Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmada, Filistin–İsrail meselesinin çözümünün, başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurulmasına zemin hazırlayacak adil bir yolun bulunmasından geçtiğini kaydetti.

Sisi, Sudan'ın isminin terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarılmasını gerektiğini kaydetti. Etiyopya ile Nil Nehri üzerine inşa edilen Nahda Barajı konusunda yapılan görüşmelerin beklenen sonuçları vermediğini belirten Sisi, yaşanan aksamaların olumsuz etkileri olabileceğini belirtti.

Ürdün Kralı Abdullah: “İsrail–Filistin sorununu çözememenin bedelini hepimiz ödüyoruz”

Ürdün Kralı II. Abdullah, BM Genel Kurulu'na hitaben yaptığı konuşmada Filistin ile İsrail sorunun çözümüyle ilgili görüşlerini paylaştı. Kral Abdullah, çok uzun yıllardır süren sorunun küresel anlamda da çok büyük zararlar verdiğini vurguladı, İsrail ile Filistin arasındaki anlaşmazlığa son vermenin tek yolunun iki devletli çözüm olduğunu belirtti.

Ürdün Kralı Abdullah, “Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkı asla elinden alınamaz. İki devlet çözüm olmalı. Çözüm olmadıkça bölge ve dünya da bu durumdan olumsuz olarak etkileniyor. Taraflar açısından güvenli bir gelecek üzerine inşa edilecek kalıcı barış henüz sağlanamadı. Bu başarısızlığın bedelini, bölgesel ve küresel istikrarın da sağlanamaması olarak hepimiz ödüyoruz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG