Erişilebilirlik

BM'de Obama'dan Rusya ve Suriye Vurgusu


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Başkan Barack Obama, tüm dünyayı savaşı ve çatışmayı bırakmaya, bunun yerine küresel krizleri çözmek için yeni diplomatik girişimlerde bulunmaya çağırdı

“İşbirliği içinde çalışmayı beceremezsek bunun sonuçlarına hepimizin katlanması gerekecek, ortaklık yapmak hepimizi güçlendirir” şeklinde konuşan Başkan Obama, Amerika’nın Ortadoğu’da IŞİD militanlarına karşı yürüttüğü mücadeleyi ve Amerika’nın askeri gücünü övdü. Başkan, IŞİD’in hiçbir zaman sığınacak bir yeri olmayacağını vurguladı.

Rusya’nın bir yıl önce Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesini ve Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıları desteklemesini eleştiren Başkan Obama, Batı’nın Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlar uygulamasının kaçınılmaz olduğunu çünkü hiçbir ülkenin Rusya’nın cezasız kalmasını istemediğini belirtti.

Suriye’de dört yıldır süren iç savaşı durdurmanın kolay bir yolu olmadığını dile getiren Obama, Suriye halkının barış içinde yaşaması için diplomasi yoluyla bir anlaşma yapılması gerektiğini kaydetti.

Bunca vahşetten sonra Suriye’nin savaş öncesi konumuna dönemeyeceğini söyleyen Başkan Obama, ülkenin Beşar Esat sonrasına hazırlanması gerektiği görüşünde. Obama, ‘Suriye’deki gibi felaketlere gerçek demokrasilerde rastlanmaz’ görüşünü de sözlerine ekledi.

Obama Yönetimi, Esat iktidarda olduğu sürece Suriye’de siyasi geçişin yaşanamayacağını defalarca vurgulamıştı. Bu konunun Başkan Obama ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında yapılacak toplantının da ana gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Bu görüşme, iki liderin 2013 yılı Haziran ayında yapılan G-8 zirvesinden sonra ilk kez resmi görüşmeler için biraraya gelmesi anlamını taşıyor. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Rusya’nın görüşme talebini birkaç kez tekrarladığını bildirdi. Görüşmeler ayrıca Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığını güçlendirmeye başlaması üzerine Amerika’nın kaygılarının arttığı zamana denk geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, “Başkan Obama, Rusya’nın Esat rejimine verdiği desteği arttırmasının kaybedeceği bir kumar olduğunu bir kez daha yineleyecek” şeklinde konuştu.

Başkan Obama, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, dünya liderlerinin halklarına güven duymasının ve demokrasi yolunu açmasının zaaf değil güç göstergesi olduğunu söyledi ve tarihin, kendi halklarını yok sayan ülkelerin çökmeye mahkûm olduğunu defalarca gösterdiğini belirtti.

Başkan Obama, İran’ın nükleer silah elde etmesini engelleyen anlaşmanın uluslararası kuralları çiğneyen ülkelerin sorumlu tutulmasının ve diplomasinin işe yaradığının en iyi örneklerden biri olduğunu ifade etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG