Erişilebilirlik

BM Gençleri Terör Örgütlerinden Koruyacak


BM Gençleri Terör Örgütlerinden Koruyacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Şiddet içeren aşırılıkla küresel mücadele için BM Güvenlik Konseyi, teröristlere giden mali yardımları kesmeyi denedi, örgütlere karşı hava saldırıları ve diğer askeri operasyonlara onay verdi ve çeşitli yaptırımlara imza attı. Çarşamba günü de, Konsey yeni bir konuya, dünya çapında gençlerin bu karanlık ve tehlikeli gruplara katılımını engellemeye eğilme karar aldı.

Dünyadaki genç nüfus oranı her zamankinden daha yüksek. 1 milyar 800 milyon kişi,10-24 yaş grubunda. Bunların çoğu gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Birçoğu yoksul, eğitimsiz ve işsiz. Bu da onları, militan olmaya, IŞİD gibi terör örgütlerine katılmaya itebiliyor.

Birleşmiş Milletler Gençlik Özel Temsilcisi Ahmet El Hendavi bu konuda şöyle konuştu: “Bugün, gençlerin bu radikal grupların tehdidi altında olduğunu biliyoruz. Yaklaşımımızı değiştirip bu gençleri aşırılıkla mücadelede müttefike çevirmeliyiz. Söylemi de değiştirmek gerek. Gençleri sorunun bir parçası olarak göstermemeliyiz.”

Güvenlik Konseyi’nin oybirliğiyle aldığı karar çok alkış aldı. Birleşmiş Milletler, ülkeleri, savaş bölgesindeki gençleri korumak için daha iyi yollar bulmaya ve savaş sonrası barış sürecinde gençlerin katılımını sağlamaya çağırıyor. BM kararı, aynı zamanda şiddet içeren aşırılığa yol açan etmenlerle mücadelenin önemini de vurguluyor.

Karar metnini Ürdün delegasyonu kaleme aldı. Konsey toplantısında Ürdün'ün BM Büyükelçisi Dina Kavar, “Sürdürülebilir kalkınma sağlamak için çalışmaları arttırmalıyız ki gençler yıkıcı amaçlara hizmet etmek yerine yapıcı olma fırsatı bulsunlar” diye konuştu.

Sürdürülebilir kalkınma çabaları özellikle de savaş bölgelerinde yaşayan gençlere, eğitime erişim, mesleki eğitim ve iş olanakları gibi alternatifler sunmayı gerektiriyor. Sosyal medya mesajları da çok önemli.

El Hendavi, “IŞİD’le bağlantılı en az 50 bin Twitter hesabı olduğunu biliyoruz. Her gün IŞİD destekçileri neredeyse 90 bin tweet atıyor. Gençlerin katılımını destekleyerek, hem internette, hem de gerçek hayatta süren savaşı kazanmalıyız” dedi.

Güvenlik Konseyi, bu kararla bugünün gençlerinin yarının dünyasını şekillendireceğini kabul ediyor. Eğer gelecek, barış ve zenginlik içerecekse, gençlerin bu dünyanın inşasında payı olması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG