Erişilebilirlik

BM: "Yoksul Ülkeler Kullanılmış Araba Çöplüğüne Dönüyor"


Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir raporda, özellikle Afrika’daki fakir ülkelerin, gelişmiş ülkelerden giden eski ve tehlike arz eden kullanılmış arabalarla dolduğuna dikkat çekildi.

BM Çevre Programı tarafından hazırlanan rapora göre 2015 ve 2018 yılları arasında dünya genelinde 14 milyon kullanılmış araç, ülke değiştirdi. Bu araçların yüzde 80’i gelir düzeyi düşük Afrika ülkelerine gönderildi.

Raporda Avrupa, Amerika ve Japonya’dan gönderilen bu eski araçların, hava kirliliği ve iklim değişikliği konusunda önemli bir etken olduğuna dikkat çekildi.

Uluslararası Enerji Dairesi verilerine göre bugün dünya üzerindeki 1,1 milyar araç sayısı 2050 yılında iki katına çıkacak. Bu durumun kullanılmış araç pazarını da büyüteceğine dikkat çekiliyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Başkanı Inger Andersen, Afrika ülkelerinin gelişmiş ülkelerin adeta araba çöplüğüne döndüğüne dikkat çekiyor. Andersen, “Bu elbette bir eşitlik, adil düzen ve insana saygıyla ilintili bir konu ama aynı zamanda sağlık, çevre ve insan hayatını da ilgilendiriyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 7 milyon kişi hava kirliliği kaynaklı sorunlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Andersen, hava kirliliğinin artmaya devam edeceğini, kullanılmış eski araçların gelişmekte olan ve yoksul ülkelere satışının da bunun nedenlerinden biri olduğunu dile getiriyor.

BM Çevre Programı raporuna göre eski araçlar aynı zamanda çok sayıda trafik kazasına da neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Sahra altı Afrika ülkeleri, dünyada trafik kazası kaynaklı en fazla ölüm vakasının kayda geçtiği ülkeler. Avrupa’da 100 bin kazada ölüm oranı 9,3 iken Afrika ülkelerinde bu oran 100 binde 26,6 seviyesinde.

Andersen, BM Çevre Programı’nın kullanılmış araçların gelişmekte olan ülkelere satışının yasaklanması şeklinde bir talebinin bulunmadığını söylüyor, ancak hem gelişmiş hem de diğer ülkelerde bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret ediyor. Yetkili, gelişmekte olan ülkelerin güvenlik konusunda eksiği olan çevre kirliliğine neden olabilecek araçların ihracatına izin vermemesi gerektiğini dile getiriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG