Erişilebilirlik

BM’den Yemen’e Ateşkes Çağrısı


BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Yemen’de çatışan taraflardan Ramazan ayı boyunca ateşkes ilan etmelerini istedi. Yemen hükümeti Dışişleri Bakanı Riyadh Yassin insanı yardımlar için ateşkes ilan edilmesine karşı çıkmadıklarını söyledi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Yemen’de çatışan taraflardan Ramazan ayı boyunca ateşkes ilan etmelerini istedi. Amerika’nın Sesi muhabiri Edward Yeranian, ateşkes çağrısının Cenevre’de yapılacak ulusal uzlaşı görüşmelerinden hemen önce geldiğinin altını çiziyor

Yemen’de çatışan taraflar Cenevre’de barış görüşmeleri için yaptıkları hazırlıklar sırasında, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Yemen’in başkenti Sanaa çevresindeki hava saldırılarına devam etti.

BM Genel Sekreteri Ben Ki Moon, bütün taraflardan Ramazan ayı boyunca ateşkes ilan ederek birbirine “siyasi alan” vermelerini istedi.

Ban Ki Moon, “En az iki hafta sürmesi gereken bir ateşkesin insani yardımları muhtaçlara ulaştırabilmemiz için ne kadar önemli olduğunu söyledim. Ramazan iki gün sonra başlıyor. Ramazan, insanların ibadet ettikleri, uzlaşı gösterdikleri ve birbirine uyum sağladıkları bir ay. Bu nedenle, Yemen halkı da bu barıştan ve huzurdan istifade edebilmelidir,” dedi.

Moon, grupların yerel ateşkes de ilan edebileceklerini ve böylelikle de ateşkesin ulusal düzeyde uygulanabileceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri, “Taraflar birbirleriyle anlaşamazken, Yemen yanıyor. Bütün grupların, savaşı bitirmek ve barış ile uzlaşı sağlamada sorumluluğu bulunuyor. Uluslararası toplumda da, bu çabaları da destekleme sorumluluğu bulunuyor. Bunların hepsini, öncelikle Yemen halkı için yapmamız gerekiyor çünkü şu an Yemen halkının yüzde 80’i insani yardıma muhtaç. Yemen’de zaman, saatli bomba gibi işliyor. Kaybedecek bir dakikamız bile yok. Çatışmalar sadece, dünyanın en acımasız terör gruplarına yarıyor” dedi.

Uluslararası toplumun tanıdığı Yemen hükümeti Dışişleri Bakanı Riyadh Yassin, Arap medyasına verdiği demeçte hükümetin ateşkese karşı olmadığını söyledi. Riyadh Yassin, Yemen’deki karışıklıklardan dolayı Suudi Arabistan’a kaçtı.

Hükümetin insanı yardımlar için ateşkes ilan edilmesine karşı çıkmadığını söyleyen Yassin, Husi milislerin bir önceki ateşkesi Suudi Arabistan’a saldırabilmek amacıyla kullandıklarını savundu. Husi’lerin ana kent ve kasabalardan çıkacaklarını garanti etmeleriyle, Husi’lerle masaya oturup ateşkesi konuşabileceklerini açıkladı.

Suudi destekli El Arabiya Televizyon kanalı, BM Özel Temsilcisi İsmail Ould Şeyh Ahmedi’in, Yemenli gruplarla ayrı ayrı odalarda görüşmeler yapacağını söyledi.

Arap medyası, Husilerin ve Yemen’deki müttefiklerinin BM barış görüşmeleri sırasında Jowf vilayetinin başkenti Hazm’i ellerine geçirdiklerini bildirdi.

Televizyon kanalı ayrıca, Yemen’deki geleneksel siyasi partilerin Husi karşıtı-destekçileri olmak üzere bölündüklerini söyledi. Müslüman Kardeşler’e bağlı Hizb al İslah ve Selefi partisi, sürgünde bulunan Yemen Devlet Başkanı Hadi’yi destekliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG